Vizitúra a kedvencünkkel, avagy SUPdog

2021-03-16 11:52:13

Mire van szükséged, ha kedvenceddel indulsz vizitúrázni

Itt a tavasz ! Kezd melegedni az idő és ez azt jelenti, hogy itt az idő, hogy lefújjuk a port SUP deszkánkról és vízre szálljunk a hosszú kihagyás után. 

Ha újdonsült SUP tulajdonos vagy, vagy eddig még nem mentél vízre a kedvenceddel, felmerülhet a kérdés, hogy mit vigyél magaddal, ha kutyás vizitúrára indulsz. 

Ez a bejegyzés segít, hogy a legoptimálisabban összeállított felszereléssel várd az első vízreszállást. Elég konkrét lista van a fejemben,  hogy mit kell magammal vinni egy tavi vagy folyami vizitúrára mivel több éve rendszeresen megyünk együtt a kutyámmal – írja a szerző.

Összegyűjtöttem a listát, hogyan tölts el egy vidám napot a kedvenceddel biztonságosan a vízen. 

1. Vizi sporteszköz kiválasztása

Természetesen a legelső lépés, hogy kiválaszd milyen eszközzel szeretnél vizitúrázni. Kajak, kenu vagy esetleg a mi személyes kedvencünk a stand up paddelboard vagyis a SUP. Ha még nincs sajátod, most sem kell azonnal rohanni és vásárolni egy drága eszközt. Vannak megfelelő helyek, mint pl. a BalatonSUP/ SUPTravel, ahol bérelhetünk de elég sok helyen bérelhetsz és közülük néhányuk kutyabarát bérlőpont. Javaslom, hogy telefonos érdeklődésnél mindenképpen említsd meg, hogy négylábúddal együtt használjátok az eszközt. Ne feledkezz meg az evezőről sem, deszkával és kajakkal evező nélkül nem juttok túl messzire. 

2. Mentőmellény

Ha béreltél már valaha csónakot, kajakot, kenut nem biztos, hogy adtak hozzá mentőmellény és lehet, hogy te is hülyeségnek tartod, ha biztos úszó vagy, de mostanában már a legtöbb nyílt vízen kötelező a mentőmellény viselése, szóval mindenképpen számolj ezzel a kiegészítővel is. De mi a helyzet a kutyával ? Lehet, hogy a kedvenced is kiváló úszó, de a deszkán “utazás”, a vizitúra még neki is új lehet és a hirtelen vízbeesésnél a mentőmellény segít fent maradni a vízfelszínen, neked pedig segíthet, hogy kiemeld a vízből. Jobb félni, mint megijedni! Minden esetben adj mentőmellényt a kutyádra, még akkor is ha mára már vizitúra szakértőkké váltatok, annyiszor túráztatok együtt. 

3. Úszó kötél

Egy másik biztonsági felszerelés, a karibinerrel ellátott úszó kötél. Mindig vigyük magunkkal ! Hasznos lehet folyóvizen, ha túl nagy a sodrás vagy tavon, tengeren, nyílt vízen ha túl nagyok a hullámok. Még a jó úszó kutyák is víz alá merülhetnek, vagy az áramlat elragadhatja őket de ezzel a módszerrel könnyedén kihúzhatod, ha túl messzire kerül tőled. 

Mindenképpen vízen úszó kötelet válassz, aminek a végén egy karabiner van, hogy gyorsan le- és felcsatold a mentőmellényre/hámra. Soha ne köss kötelet a nyakörvre. Bajba kerülhet, ha egy veszélyes helyzetben, elakad egy faágban vagy a lábaira tekeredik, ezért egy olyan rögzítésre van szükség, amit gyorsan leoldhatsz. Ne használj hagyományos pórázt vagy hosszú kötelet erre a célra. Ha olyan anyagot használsz ami nem úszik a vízen, elmerülhet a kötél és a víz alatt elakadhat valamiben, ami szintén nagyon veszélyes. Hajósboltban egy vékonyabb vitorláskötél tökéletesen megfelel erre a célra. 

4. Víz

Ez az a dolog, ami szinte természetes, mégis néha megfeledkezünk róla, hogy vigyünk magunkkal vizet, ha vízre megyünk. 

Vigyél elegendő mennyiséget mindkettőtöknek. Amikor kint vagytok a vízen, árnyék nélkül, a melegben, tűző napon, amikor még a víztükör is visszaveri a sugarakat, a kutyák felmelegszenek emiatt sokat párologtatnak, gyorsan dehidratálódhatnak. Folyamatos hidratálás szükséges. Nyilván a folyó és tó vize is alkalmas lehet a kutyának a folyadékpótlásra és meg is fogja tenni, ha szükségét érzi, de ha tengeren túrázol, vagy olyan folyón, tavon, ahol nem vagy biztos a víz tisztasáságában, jobb, ha az otthonról hozott vizet fogyasztja a négylábú is.

5. Összecsukható kutyatál

Ne felejts el kutyatálat sem, vagy bármilyen edényt, ami nem foglal sok helyet.  Ne pazarold az ivóvizet azzal, hogy a tenyeredből próbálod itatni a kedvenced. Használj összecsukható tálat, ami könnyű, kis helyet foglal és még akár rögzítheted is karabinerrel a deszkához.  

6. Vízálló táska vagy vízhatlan doboz

Okos dolog, ha a telefonodat is magaddal viszed egy ilyen túrára, ha online térképet használsz, ha egy jó fotót szeretnél készíteni vagy vészhelyzet esetére, ha megsérülnél, hogy felhívhass valakit…figyelj rá, hogy külön vízhatlan tokba tedd mert nem igazán szeretik az okostelefonok, ha nedvesek lesznek. Jobb, ha a kulcsaidat, fontosabb dolgaidat, pénzt, személyes dokumentumaidat is egy vízhatlan zsákban tárololod.  Ha hosszabb evezésre indulsz akkor a snack, kutyafalat, action kamera, törülköző is mehet a zsákba.  

7. Vízálló kamera, telefontok

Vizitúrázni a négylábú kedvenceddel szuper dolog, olyasmi amit szeretnél megörökíteni. Ha teheted vidd magaddal a vízálló kamerádat GoPro, DJI Osmo Action, de ha egy nem vízálló action kamerád vagy okostelafonod van akkor ahhoz is szerezz be egy vízálló tokot, hogy szárazon tarthasd és megörökítsd az értékes pillanatokat. 

8. Snack és jutifali

Az evezés egy nagyszerű edzés neked és a kutyának is, épp ezért ne felejts el magaddal vinni magas fehérjetartalmú müzli szeletet vagy fehérjeszeletet, csokit, banánt vagy magokat amik felturbózzák az energiádat. Ne feledkezz meg a kedvencedről sem, nekik is ugyanúgy szükségük van az extra energiára, csakúgy, mint nekünk és nem utolsósorban jó motiváció is lehet, hogy rászoktasd a kutyusodat a vizisportra, ha még új neki ez a világ. 

9. Olcsóbb napszemüveg és flipflop

Elveszíted…lehet, hogy nem az első alkalommal, de előbb-utóbb egy esésnél leesik a fejedről, a deszkáról és hálás leszel nekem, hogy szóltam. Hagy a drága Oakley v RayBan szemüvegedet otthon vagy ha mindenképpen abban érzed biztonságban a szemed, használj olyan speciális szemüvegtartó pántot, amit szorosan a szemüveg szárára kell húzni és a nyakadba akasztani. 

További tippek:

Néhány fontos ötlet még hátra van, hogy a vizet töltött napotok tényleg gondtalan legyen: 

Vigyél magaddal egy vízen úszó kutyajátékot, hogy a kedvencedet is kellően lefáraszd, már amennyiben szeret a vízben ugrálni. 

Vihetsz magaddal egy hűtőtáskát is, amibe egy piknikre való élelmet pakolj bele és kikötve a parton elfogyaszthatod a királyi lakomádat. 

Nagyon fontos ! Ne felejtsd el a fényvédelmet ! Használj legalább 30SPF naptejet, mert nem csak fentről ér a napsugár de a víz is visszatükrözi a napfényt. Mindenképpen viselj sapkát, kalapot – lehetőleg olyat ami a nyakadat is védi a leégéstől. Kend be a kézfejed, lábfejed!!!,(ha mezítláb evezel)és a vállaid kiemelt figyelemmel.

Remélem hasznos információkat találtál a bejegyzésünkben. Ha már tapasztalt kutyás vizatúrázó vagy és további ötleted van, hogy mit kellene még a vízre vinni kutyás evezéshez, kérlek írd meg Nekünk. 

Fantasztikus élményeket kívánunk nektek a vízen! Ne felejts el dobni egy fotót, hogy a galériánkban, Facebookon megoszthassuk !

Minden jog fenntartva - Adatkezelési nyilatkozat