Ünnepi koktélparti – látványos és gyors

2022-12-14 14:36:16

Szokásomhoz hűen hozom a karácsonyi recept inspirációkat, hiszen ebben az időszakban szerintem aki nem néz recepteket az nem is szereti igazán a Karácsonyt.

Remélhetőleg szép, havas ünnepünk lesz, ami még hangulatosabbá teszi ezt az időszakot.
Szóval nézzünk egy  gyors előételt, egy tortát, egy italt, amelyek elkészítésével nem kell két napig a konyhában állnunk és amikor átjönnek hozzánk a vendégek  gyönyörű asztal, ínycsiklandozó ételek fogadják őket.

Inspirációnak hoztam nektek néhány fotót receptekkel, elkészítési segédlettel.

 

Elsőként nézzük meg a tortát, ez lesz a legidőigényesebb az összes többi közül, de ez sem kíván többéves cukrásztapasztalatot tőlünk.

Fehércsokis áfonya torta

 

Hozzávalók és elkészítés módja:

 

Ez az ünnepi fehér csokoládé áfonyás torta olyan hihetetlenül sima és krémes, hogy a mennyországban érzed magad miközben elfogyasztod . A töltelék annyira finom, hogy azonnal elolvad a szánkban és még sütni sem kell.

Felkészülési idő: 10 perc
Főzési idő:30 perc
További idő:3 óra
Teljes idő:3 óra 40 perc

Hozzávalók:

Tortaalap:

1 1/2 csésze gluténmentes zabpehely
1/2 csésze nyers mandula
5 evőkanál kókuszolaj (olvasztott)**
2 evőkanál juharszirup

Áfonya réteg

2 csésze áfonya (friss vagy fagyasztott)
1 csésze víz
1/4 csésze juharszirup
1 teáskanál agar agar (helyettesítsd zselatinporral 1:1 arányban)

Fehér csokoládé réteg

⅔ csésze kókusztej (vagy kesudió tej)
1 csésze nyers kesudió (áztatva*)
¾ csésze kakaóvaj megolvasztva és lehűtve
1/3 csésze juharszirup
Csipet só
4 evőkanál vegán fehér csokoládé, felolvasztva és lehűtve

Utasítás
A torta alapjához, mixerben daráljuk össze a zabot és mandulát. Adjunk hozzá juharszirupot és kókuszolajat majd robotgéppel keverjük össze. Nedves keverékké dolgozzuk össze a hozzávalókat. Az így kapott tésztát erősen a linzer tortaformába nyomkodjuk bele(kókuszzsírra és liszttel megkent tortaformába), figyeljünk, hogy az oldalára is jusson. Süssük 175 C fokon körülbelül 10-15 percig, amíg a kéreg aranybarna nem lesz. Hagyjuk állni körülbelül 5-10 percig, majd tegyük át egy hűtőrácsra.

Egy kis serpenyőben hozzáadjuk az áfonyát, a vizet és a juharszirupot. Körülbelül 10-15 percig pároljuk alacsony-közepes lángon, amíg az áfonya megpuhul. Kézi mixerrel pürésítsd az áfonyát, és adj hozzá egy kevés vizet, ha a szósz túl sűrű lenne. Adjunk hozzá 1 teáskanál agar-agarport (vagy zselatinport), és pároljuk további 5 percig alacsony, közepes lángon. Tedd félre hűlni pár percre, majd kend meg a már kihűlt tésztát (félig tele) áfonyalekvárral/szósszal, és tedd a hűtőbe további 15 percre.

Közben elkészítjük a fehér csokoládé réteget. Olvasszuk fel a fehér csokoládét és a kakaóvajat egy kis serpenyőben, és tegyük félre.

Egy konyhai robotgépben vagy nagy sebességű turmixgépben adjuk hozzá a kesudiót, a juharszirupot és a kókusztejet. Teljesen simára dolgozzuk. Adjuk hozzá az olvasztott csokoládét/kakaóvajat és dolgozzuk össze. A fehér csokoládé keveréket a tortába öntjük, és körülbelül 2-3 órára hűtőbe tesszük. Díszítsük cukorral bevont áfonyával és fehér csokoládé chipsekkel, és azonnal tálaljuk.
Amennyiben van esély, hogy marad belőle.  legfeljebb 3 napig tároljuk a hűtőszekrényben,

Megjegyzések
*Áztasd a kesudiót vízbe egy éjszakára vagy legalább 3-4 órára.
** használj finomított  kókuszolajat, hogy elkerülje a kókusz ízét.

 

Egyszerű de látványos karácsonyi előétel, csipegetéshez

Színes, ötletes kis előétel nyárs. Ez az elgondolás zseniális, és kétségtelenül úgy fog kinézni, mintha egy profi készített volna el. Ráadásul egyszerűen imádom a hús- és sajtos nyársak választékát, amelyek úgy néznek ki, mint egy koszorú. Ennek a vegetáriánus változatát lásd lentebb.

Így, ahogy van tálalhatod is, persze mellé kis kosárban pirítós, puffasztott risztallér vagy grissini még jól utat.

A balzsamecet mártás szintén jó ötlet lehet, extra tálban olívabogyó és sajt esetleg kapribogyó szintén csak fokozza az ínycsiklandó étel visszautasíthatatlan vonzását.

Teljes receptet itt találod, de azt hiszem itt elég a fotó, ahhoz, hogy elkészítsük ezt a tálat. Akár tortatálon, tálcán vagy gránitlapon is elkészítheted.

 

Ez itt pedig a Caprese saláta karácsonyi köntösben, friss bazsalikom levél, mini mozzarella golyók és koktélparadicsom, sópehely és őrölt bors a tetejére, egy kis olívaolaj és máris fogyasztható.

 

Végül jöjjön az ünnepi ital, mert koccintás nélkül nincs igazi az ünneplés.

Rozmaringos – gránátalmás

French 75 koktél

 

Amire szükséged lesz:

Koktél Shaker
Lábas
Pezsgős vagy kupé poharak

A koktélhoz poharanként vagy akár kancsóban is elkészítheted, úgy gyorsabb

10 főre

5 dl London Dry Gin (vagy bármilyen más gin)
2,5 dl frissen facsart citromlé
1,5-3 dl egyszerű rozmaringszirup ízlés szerint (az alábbi utasítások szerint)
6-9 dl pezsgő, prosecco vagy habzóbor
Rozmaring (4 szál az egyszerű sziruphoz, és ízlés szerint még a díszítéshez)
Díszítésnek gránátalma
A rozmaringos szirup elkészítése?

Forralj fel 1 csésze vizet és 1 csésze cukrot egy serpenyőben közepes lángon, amíg teljesen fel nem oldódik. Többet is készíthetsz a hűtőszekrényben eláll, a recept szerint víz és cukor egyenlő arányban adagolandó.

Adjuk hozzá rozmaringot a serpenyőbe, és főzzük 1 percig, időnként megkeverve. Vegyük le a tűzről és hagyjuk visszahűlni szobahőmérsékletűre.

Szűrjük a folyadékot egy pohárba vagy tégelybe, hogy eltávolítsuk a szilárd rozmaringdarabokat. Hűtőben lehűtjük a szirupot.

Jó étvágyat és Egészségünkre !

               BOLDOG KÉSZÜLŐDÉST ÉS ÖRÖMTELI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK !

Edina

 

Forrás: Pinterest

Minden jog fenntartva - Adatkezelési nyilatkozat