Szokásomhoz hűen hozom a karácsonyi recept inspirációkat, hiszen ebben az időszakban szerintem aki nem néz recepteket az nem is szereti igazán a Karácsonyt.
Remélhetőleg szép, havas ünnepünk lesz, ami még hangulatosabbá teszi ezt az időszakot.
Szóval nézzünk egy gyors előételt, egy tortát, egy italt, amelyek elkészítésével nem kell két napig a konyhában állnunk és amikor átjönnek hozzánk a vendégek gyönyörű asztal, ínycsiklandozó ételek fogadják őket.
Inspirációnak hoztam nektek néhány fotót receptekkel, elkészítési segédlettel.
Elsőként nézzük meg a tortát, ez lesz a legidőigényesebb az összes többi közül, de ez sem kíván többéves cukrásztapasztalatot tőlünk.
Hozzávalók és elkészítés módja:
Ez az ünnepi fehér csokoládé áfonyás torta olyan hihetetlenül sima és krémes, hogy a mennyországban érzed magad miközben elfogyasztod . A töltelék annyira finom, hogy azonnal elolvad a szánkban és még sütni sem kell.
Felkészülési idő: 10 perc
Főzési idő:30 perc
További idő:3 óra
Teljes idő:3 óra 40 perc
Hozzávalók:
1 1/2 csésze gluténmentes zabpehely
1/2 csésze nyers mandula
5 evőkanál kókuszolaj (olvasztott)**
2 evőkanál juharszirup
2 csésze áfonya (friss vagy fagyasztott)
1 csésze víz
1/4 csésze juharszirup
1 teáskanál agar agar (helyettesítsd zselatinporral 1:1 arányban)
⅔ csésze kókusztej (vagy kesudió tej)
1 csésze nyers kesudió (áztatva*)
¾ csésze kakaóvaj megolvasztva és lehűtve
1/3 csésze juharszirup
Csipet só
4 evőkanál vegán fehér csokoládé, felolvasztva és lehűtve
Utasítás
A torta alapjához, mixerben daráljuk össze a zabot és mandulát. Adjunk hozzá juharszirupot és kókuszolajat majd robotgéppel keverjük össze. Nedves keverékké dolgozzuk össze a hozzávalókat. Az így kapott tésztát erősen a linzer tortaformába nyomkodjuk bele(kókuszzsírra és liszttel megkent tortaformába), figyeljünk, hogy az oldalára is jusson. Süssük 175 C fokon körülbelül 10-15 percig, amíg a kéreg aranybarna nem lesz. Hagyjuk állni körülbelül 5-10 percig, majd tegyük át egy hűtőrácsra.
Egy kis serpenyőben hozzáadjuk az áfonyát, a vizet és a juharszirupot. Körülbelül 10-15 percig pároljuk alacsony-közepes lángon, amíg az áfonya megpuhul. Kézi mixerrel pürésítsd az áfonyát, és adj hozzá egy kevés vizet, ha a szósz túl sűrű lenne. Adjunk hozzá 1 teáskanál agar-agarport (vagy zselatinport), és pároljuk további 5 percig alacsony, közepes lángon. Tedd félre hűlni pár percre, majd kend meg a már kihűlt tésztát (félig tele) áfonyalekvárral/szósszal, és tedd a hűtőbe további 15 percre.
Közben elkészítjük a fehér csokoládé réteget. Olvasszuk fel a fehér csokoládét és a kakaóvajat egy kis serpenyőben, és tegyük félre.
Egy konyhai robotgépben vagy nagy sebességű turmixgépben adjuk hozzá a kesudiót, a juharszirupot és a kókusztejet. Teljesen simára dolgozzuk. Adjuk hozzá az olvasztott csokoládét/kakaóvajat és dolgozzuk össze. A fehér csokoládé keveréket a tortába öntjük, és körülbelül 2-3 órára hűtőbe tesszük. Díszítsük cukorral bevont áfonyával és fehér csokoládé chipsekkel, és azonnal tálaljuk.
Amennyiben van esély, hogy marad belőle. legfeljebb 3 napig tároljuk a hűtőszekrényben,
Megjegyzések
*Áztasd a kesudiót vízbe egy éjszakára vagy legalább 3-4 órára.
** használj finomított kókuszolajat, hogy elkerülje a kókusz ízét.
Színes, ötletes kis előétel nyárs. Ez az elgondolás zseniális, és kétségtelenül úgy fog kinézni, mintha egy profi készített volna el. Ráadásul egyszerűen imádom a hús- és sajtos nyársak választékát, amelyek úgy néznek ki, mint egy koszorú. Ennek a vegetáriánus változatát lásd lentebb.
Így, ahogy van tálalhatod is, persze mellé kis kosárban pirítós, puffasztott risztallér vagy grissini még jól utat.
A balzsamecet mártás szintén jó ötlet lehet, extra tálban olívabogyó és sajt esetleg kapribogyó szintén csak fokozza az ínycsiklandó étel visszautasíthatatlan vonzását.
Teljes receptet itt találod, de azt hiszem itt elég a fotó, ahhoz, hogy elkészítsük ezt a tálat. Akár tortatálon, tálcán vagy gránitlapon is elkészítheted.
Ez itt pedig a Caprese saláta karácsonyi köntösben, friss bazsalikom levél, mini mozzarella golyók és koktélparadicsom, sópehely és őrölt bors a tetejére, egy kis olívaolaj és máris fogyasztható.
Végül jöjjön az ünnepi ital, mert koccintás nélkül nincs igazi az ünneplés.
Amire szükséged lesz:
Koktél Shaker
Lábas
Pezsgős vagy kupé poharak
A koktélhoz poharanként vagy akár kancsóban is elkészítheted, úgy gyorsabb
10 főre
5 dl London Dry Gin (vagy bármilyen más gin)
2,5 dl frissen facsart citromlé
1,5-3 dl egyszerű rozmaringszirup ízlés szerint (az alábbi utasítások szerint)
6-9 dl pezsgő, prosecco vagy habzóbor
Rozmaring (4 szál az egyszerű sziruphoz, és ízlés szerint még a díszítéshez)
Díszítésnek gránátalma
A rozmaringos szirup elkészítése?
Forralj fel 1 csésze vizet és 1 csésze cukrot egy serpenyőben közepes lángon, amíg teljesen fel nem oldódik. Többet is készíthetsz a hűtőszekrényben eláll, a recept szerint víz és cukor egyenlő arányban adagolandó.
Adjuk hozzá rozmaringot a serpenyőbe, és főzzük 1 percig, időnként megkeverve. Vegyük le a tűzről és hagyjuk visszahűlni szobahőmérsékletűre.
Szűrjük a folyadékot egy pohárba vagy tégelybe, hogy eltávolítsuk a szilárd rozmaringdarabokat. Hűtőben lehűtjük a szirupot.
Jó étvágyat és Egészségünkre !
Edina
Forrás: Pinterest