Töltsd otthon is hasznosan az időd

2021-03-01 19:05:51

 

Jóga és testedzés Boho Beautifullal.

 

Amellett, hogy profi és kedves jógás csauszi egy profi videószerkesztő párja is van akivel szebbnél szebb helyeken forgatnak jóga/pilates/erősítő videókat.  Nekem fontos, hogy szabadban, általában meseszép tengerparton mutatott gyakrolatokat kövessek, ha már nem tudok egy igazi jógaórára elmenni, az élő közvetítés más, de abból is inkább a meditációkat szeretem.

Boho Beautiflhoz visszatérve, rengeteg kéthetes v 20 napos kihívás közül választhatunk, hogy mire a vírus lecseng a bikinibody is kész legyen. Fontos, hogy mindez ingyen elérhető a youtube csatornájukon. A mozgás videók mellett egészséges tisztító ételek és vegán receptek elkészítései is megtalálhatóak a csatornán. 

A mozgás fontos, a jóga megnyugtat, az utazás még ha csak virtuálisan is, de feltölt. 

Youtube csatorna

 

Heti egy alkalommal virtuális múzeumlátogatás: 

 

Ha meg nem jutottál el azért, ha már jártál ott, akkor nosztalgiából.  Mindenképpen élmény végigjárni a leghíresebb múzeumok termeit, amit most a kanapé huszárként tehetsz meg. A 

modern technikának köszönhetően nagy művészeink mesterműveit láthatjuk majdnem élőben. Az  is elég jó lenne, ha rákészülnél, mintha tényleg múzeumba mennél, értem ezalatt felöltözöl, smink/haj/borotválkozás/szakállápolás/stb. nem kell kitérdesedett tréninggatyában lennünk egész nap csak azért mert úgy sem mozdulunk ki. Legalabbis nem minden nap! 

Ebben vagy ebben a 12 világhírű múzeumban nézhetünk szét az ágyból, kanapéról vagy kedvenc fotelünkből. Magyar vonatkozàsban a Nemzeti Galéria – Munkácsytól -Mednyanszkyig tárlatán lehet virtuális sétát tenni. 

 

Udemy  és más online kurzusok

 

Rengeteg terület, megannyi fizetős és ingyenes kurzus. Kategóriák alatt még millió téma közül választhatsz saját érdeklődési körödnek megfelelően, ami itt nincs az nem létezik. 

De számos híres egyetem online kurzusára is beiratkozhatunk, Harvard, Yale, Princeton, Columbia, a lista hosszú itt nézz szét, hasonló oldal még az ingyenes és fizetős kurzusokra a Coursera is. .Ha nem csak a top egyetemek kurzusaira vagy kiváncsi akkor a teljes listát itt találod.

 

TED csatorna 

 

TED előadásokat lehet hallgatni végtelen számban, a világ szinte minden fejlett országából, minden területről. Angol nyelv ismerete előny de meglehetősen sok magyar ill. más nyelvű előadás is elérhető. 

Vigyázzat beszippanthat a sokféle érdekes téma, kutatás, szociológia, divat, sok, sok, sok  szakember az élet minden területéről, akik érdekesen és érthetően magyarázzák el a tudományt vagy világlátásukat bárki számára. Itt is próbáljunk a pozitív hangvételű előadásokat választani. 

 

Online es ingyenes nyelvtanfolyamok

 

nyelvi szintentartas youtube-on. En az olaszra es az angolra fekszek ra ezalatt az időszak alatt, bár éppen egy spanyol sorozatot nézek Netflixen eredeti nyelven és hát a spanyol is szimpatikus… 🙂 

Youtube – végtelen számú ingyenes nyelvtanulást segítő videó megtalálható egészen az alapoktól. Pl. Olasz Veronicával – annak ellenére, hogy első látásra kicsit soknak tűnik a hölgy, érthető és könnyen a fülembe megy a nyelvtan és új szavakat is könnyebb tanulni. Választhatunk a teljesen kezdőtől A1 a haladóig B1 valamint rengeteg tematikus videó közül válogathatunk 

Aki már eljutott egy szintig neki sem kell legyinteni, mindig lehet továbbfejlődni: kiejtés tökéletesítés, nyelvtani magyarázatok kinek mi a gyengébb, most van idő,  tegyük meg, később hálásak leszünk magunknak érte. 

Napokban frissítették a TOP100 nyelvtanuló oldal listáját. Válogass kedvedre. Én ebből English with Lucyt ismerem, ha szép brit kiejtést szeretnél. 

 

Fotók/albumok rendszerezése a telefonon/számítógépen

 

Nekem már  kb.3 eve nem volt időm albumokba rendezni az utazásokróll készített fotókat/videókat. Miközben válogatunk, címkézünk újra átéljük az emlékeket és majdnem olyan mintha utaznánk, plusz a nagynénik/nagyszülők/szülők/barátok is hálásak lesznek érte és ők sem fognak unatkozni egy darabig. Akinek most még nem kell túlságosan meggondolni a kiadásait, ő megrendelheti a fotókönyvet is vagy a kiválasztott fotókat. Én a Lalalabrol szoktam (már 3x megtörtént,az szokás?!) a polaroidszerű fotókat megrendelni, de most szociálisan érzékenyebben azt mondom keressünk belfoldi forrást erre, lehetőleg egy magyar kisvállalkozást. 

Ha kicsit több időd van akkor kisfilmet is készithetsz az élményeidből én azt az emlékek funkcióval szoktam a telefonon, de mielőtt még elmenteném az albumba, szerkesztéshez (feljavítás, kiegyenesítés, levágás, filterezés) az Adobe Lighthouse-t használom, az ingyenes verzióban is elég sok funkció elérhető. 

 

Kreativ önképző csoportok

 

 ingyenes meditációk, jóga és pilates órák, kenyérsütő workshop, digitális marketing és egyéb rengeteg hirtelen szerveződött online élő közvetítés van már a facebookon. Szerencsére rengetegen döntöttek már úgy, hogy online közvetítéssel, beszélgetések, jógaórák, meditációk, sok sok más témában indított foglalkozással járulnak hozzá a bezártság kellemesebb elviseléséhez. Ezeken az előadásokon a Facebookon tudsz részt venni, élő videó közvetítések alkalmával. Én pl. reggel egy meditációval kezdek

 

Ingyenes ebookok

 

 pl tudtatok h Rejtő összes regénye már elérhető online es ingyenes? 

De rengeteg magazin és további ingyenes ebookok állnak rendelkezésünkre a neten. Google jóbarátunkat reméljük nem gyűri le a COVID-19 és mindig a segítségünkre lesz.  A SCRIBD is egy online platform ahol rengeteg ebook, audiobook és magazin közül válogathatunk, az első hónap ingyenes, ha időben lemondod még pénzbe sem kerül egyébként a havi előfizetés kb. Egy könyv ára, 3.500 Ft körül van. 

 

Canva – az online kreativitás – 

 

kiadványok, prezentációk, logok, facebook es insta bejegyzések szerkesztése sablonok segitsegevel. Nalam első látásra szerelem volt! Az ingyenes verzióban is rengeteg lehetőséggel. Figyelj a fizetős tartalomra, előny, ha saját fotókat használsz. 

Természet –  a legeslegfontosabb !!! 

 

 A sok online tevékenység mellett, ha lehetséges menjünk ki a szabadba. A szabadtéri mozgás kifejezetten ajánlott, menjünk el futni, bringazni, setalni, ha van a közelben, erdő, vízpart, (nem túl zsúfolt)park, bármi, csak levegőn legyünk.  De csakis akkor, ha egészségünk engedi. Ha nem érzed 100%-osan magad és csak az erkélyre mész, ott végzel egy légzőgyakorlat már azzal is segítesz a hangulatodon, ha nincs erkely, nyitott ablaknál végezz néhány légzőgyakorlatot vagy testmozgást. Ha van erkélyed vagy szépen besüt a Nap a szobádba vidd közelebb a széked/fotelod és olvass nyitott ablaknál. Tudjátok mi a jó ebben az egészben, hogy reggel már madácsicsergésre ébredünk.

Mi lenne ha naplót írnál erről a szokatlan helyzetrol? 

De úgy, hogy minden egyes panaszt/rossz hírt legalább két jó és/vagy vidám aznapi tapasztalat kövessen. Pl. ha valaki megnevettetet, szép lett a palacsinta amit sütöttél, először próbáltál ki egy új sminket, jó könyvet olvasol, és abban találtál egy nagyon jó részt, írd le az idézetet,  láttál egy cuki videót, jót táncoltál az egyik régi kedvenc slágeredre, stb. 

Tartsuk a kapcsolatot idősödő ismerőseinkkel/barátainkkal/ rokonainkkal/ szomszédainkkal 

különös tekintettel az egyedül élőkre. Segítsük őket, ahogy tudjuk. 

Már készítettem egy listát, hogy kiket fogok felhívni, hogy beszélgessünk. En szeretek idősebb emberekkel is beszélgetni és lehet, hogy ők félnek ebben a helyzetben, ha meg tudjuk őket nyugtatni vagy egy kicsi mosolyt tudunk csalni az arcukra mar megerte, de az is előfordulhat, hogy éppen ők fognak kirángatni minket egy mélypontból. Viccelődni ér, panaszkodás, önsajnálat, politizálás nem! 

Netflix és a többi filmes adatbázis 

is korlátlan lehetőséggel áll rendelkezésünkre, azért figyeljünk oda és ne ragadjunk le a tv/notebook elé napokra, hogy újra (személy szerint először tenném) végignézzük a Trónok Harcát elejétől a végéig. 

Javasolnám  David Attenborough bácsi saját vagy narrált természetfilmjeit. Óva intenélek az olyan sorozatoktól, amik lehúznak, szóval kérlek lehetőleg ne most kezd el a Csernobilt. 

Magyar nyelven a Magyar Filmadatbázis honlapjáról lehet legálisan ès ingyenesen filmezni: 

Bizonyosodj meg róla h naponta nézel vmi vicceset vagy beszélgetsz valakivel aki/akit megnevettet(sz). A nevetés és, hogy nehéz időben is megőrizzük a humorérzékünket nagyon fontos még a legnehezebb pillanatokban is. (Tudom) 

 

Beszélgess/chatelj/facetimeolj, skypeolj (bármelyik platformon) a barátaiddal, 

 

Ha még nincs, hozzatok létre csoportokat, írjatok rá egymásra gyakran, csinájatok videochatet. 

Adhattok feladatot is egymásnak vagy játszatok online vmit kozosen. Atyaég de régen volt már amikor honfoglaloztunk v szókirakóztunk. Már azt sem tudom milyen közösségi játékok vannak. 

Nézzetek “közösen” filmet majd beszéljétek meg. Szerintem sokan éltek mar távkapcsolatban, nekik ez a helyzet kicsit ismerős azzal az apró kulonbseggel, hogy most majdnem az egész világgal távkapcsolatban élünk. 

Igen tudom szinte mindenhez a modern technika segitsege kell, de ha van, akkor hasznaljuk ki es főleg jóra, következő alkalommal majd olyan ötetekkel jövök, amihez nem kell számítógép, telefon vagy túl sok kütyü. 

 

Folyt köv…a fenti lista elég visszafogott ötletelés főleg  hasznos időtöltéssel az első időszakra…aztán jönnek kreatívabb ötletek is!

Minden jog fenntartva - Adatkezelési nyilatkozat