SUPos hibák amiket jobb elkerülni

2021-03-01 20:15:20

Tippek: 9+1 hiba amit újoncként érdemes elkerülni

Ha új vagy a SUP világában akkor neked szólnak a következő tanácsok. 

 

Abban az esetben ha nem tudnád, hogy sokkal többet jelent állva evezni, mint egyszerűen felpattanni a deszkára és menni, most leírom. Az egyensúly megtalálásától kezdve rengeteg tényező befolyásolhatja, hogy milyen lesz az első élményed. Nézzünk néhányat !

 

Nem szeretnénk, ha kimaradnál a jóból, ezért összeállítottunk egy könnyű és egyszerű listát

 

SUP jótanácsok  

Nem kell  őstehetségnek lenned, sem haladó evezőtechnikával rendelkezned ahhoz, hogy kellemes élményben legyen részed a vízen. Ha ezeket a jótanácsokat  megjegyzed úgy fogsz SUP-ozni mint a legjobbak.

KEZDŐK SUP HIBÁI #1

NEM HASZNÁLJÁK A LEASH-T…tulajdonképpen egy póráz amivel a 

deszkát a lábunkhoz erősítjük

Soha ne menj vízre a leash használata nélkül ! Ha nem vagy megfelelően  rögzítve a deszkádhoz, vízbe esésnél (ami az első használatkor előfordulhat) gyorsan elsodródhatsz a boardtól és ez nem túl vicces forgatókönyv. Még akkor is hagyd magadon, ha egy kicsit megpihensz és leülsz a deszkára. Csak egy óvatlan pillanat és kicsúszik a deszkád vagy elveszíted az egyensúlyod és a vízbe kerülsz. Nagyobb hullámoknál, erős sodrásnál érvényesek a fenti javaslatok.

KEZDŐK SUP HIBÁI #2

AZ EVEZŐ HELYTELEN FOGÁSA

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy a kezdők fordítva tartják az evezőt. A SUP evező tollának van egy finom íve ha felülről vagy alulról nézzük. Eleinte nem tűnhet logikusnak, hogy a toll domború  része van elől, de ettől lágyabb lesz a vízbe merítés és kevesebb lesz a nyomás a könyökön és a vállon. Amennyiben az evezőt helyesen tartjuk stabilizálja a deszkánkat is ahogy haladunk a vízen.

KEZDŐK SUP HIBÁI #3

 AZ EVEZŐ HELYTELEN HASZNÁLATA

Ne a víz fenekét csáklyázd, amikor az evezőt a vízbe meríted. Sekély vízben hajlomos lennél az eveződdel eltolni magad de ettől akár el is ferdülhet vagy még rosszabb esetben el is törhet az eveződ tolla.  Sekély vízben ha a toll része leér a fenékre elferdítheti az élét vagy ami a legrosszabb eltörhet. Van erre a célra kifejlesztett speciális eszköz, használjuk azt és ne rontsuk el a kellemes időtöltésünket azzal, hogy nem célszerűen használjuk az evezőnket.

KEZDŐK SUP HIBÁI #4

A DESZKA TÁROLÁSA

Mindig figyelj rá, hogy a deszkádat árnyékos, száraz helyen tárold. Igaz, hogy a SUP deszkák napos időben való felhasználásra készültek, de a hosszantartó UV sugárzás lerövidíti a deszkák élettartamát. Hosszú ideig tartó közvetlen  napfény elszíneződést, anyaghibát, az anyag elválását okozhatja.

Őrizd meg deszkád  épségét és mindig győződj meg  róla, hogy a használatok közötti időben nem éri közvetlen napfény.

KEZDŐK SUP HIBÁI #5

  A SZKEGRE* (USZONY)TÁMASZTÁS

  *ez akadályozza meg a deszka oldalirányú mozgását

Figyelj a szkegre sekély víznél. Könnyen megsérülhet ha a meder alján végighúzzuk a szkeget és egy komolyabban sérült szkeg erősen befolyásolja a deszkák teljesítményét.

A szkeg vékony anyaga és a deszkához való rögzítése megsérülhet ha hirtelen szilárd mederhez ér. Emiatt kerüljük el a sekély partokat és szálljunk le a deszkáról, ha már sekély részhez értünk és emeljük ki a vízből. A parton való tárolás mindig szkeggel felfelé történjen.

KEZDŐK SUP HIBÁI #6

MELYIK A DESZKA ELEJE ÉS VÉGE

Kicsit fura hibának tűnhet, mégis elég gyakran előfordul. Mivel a SUP deszkák különböző alakban és méretben készülnek, a legtöbb hosszú és ovális, megtévesztheti a kezdőket, hogy melyik az eleje és a vége a deszkának. Néhány deszkának van gumis tároló rész az elején, hogy magunkkal vihessünk és rögzíthessük a dolgainkat(víz, étel, hátizsák, stb.) és egy általában csúszásgátlós anyagból kialakított padló a deszka hátsó részénél.

A biztonsági póráz rögzítése és a szkeg egyértelműen meghatározzák, hogy melyik a deszka hátsó része.

KEZDŐK SUP HIBÁI #7

ROSSZ FÓKUSZPONT EVEZÉS KÖZBEN

Soha ne nézz lefelé ! Mint „elsőbálozó” ösztönösen a lábaidat néznéd, de ez nem segít az egyensúlyod megtartásában és kibillensz ezáltal vízbe csobbansz. Ami segít az egyensúly és a stabilitás fenntartásában, ha néhány méterrel előtted a horizontot nézed.  Mindig emlékeztesd magad, hogy nyugodt maradj és fókuszálj a célra, arra a pontra amerre tartasz.

KEZDŐK SUP HIBÁI #8

EVEZÉSKOR NEM HASZNÁLOD AZ EGÉSZ TESTED

SUP azaz állva evezés egy teljes testet igénybevevő mozgásforma. Nem számít, hogy csendes vízen túrázol vagy a hullámokat lovagolod meg, a karjaid mellett más testrészedet is használnod kell az evezéshez.

Hamar kifulladsz, ha nem használod a láb-, gerinc-, hasizmodat. Hosszútávon nem csak hatékonyabb evezős leszel de sokkal stabilabban és kényelmesebben is állsz a deszkán és az energiád is kitart.

 

KEZDŐK SUP HIBÁI #9

AZ ELINDULÁS

Légy körültekintő ! A vízfelületek leginkább 3 féleképpen  használhatók, úszásra, szörfözésre v egyéb vizisportra és hajózásra. Természestesen az úszásra kijelölt helyeket kerülni kell. Senki sem szeretné ha fejen találná egy evezőlapát vagy egy óriási deszka. Még a szörfösöknek fenntartott helyen is óvatosnak kell lenni, főképpen , ha kezdők vagyunk.

Hagyj magadnak elég helyet, amíg mestere leszel az állva evezés művészetének.

Forrás:yoloboard.com

KEZDŐK SUP HIBÁI #+1

FELESLEGES AGGÓDÁS

Mi van ha vízbe esek? Semmi ! Felállsz újra és nekivágsz.

Ha még sosem eveztél akkor is sikerélményben lesz részed mert könnyen elsajátítható mozgásforma.

 Nem kell túl nagy állóképesség, ahhoz, hogy kipróbáld az állva evezés, viszont cserében viszonylag hamar látványos eredményt érhetsz el, ha gyakran és szívesen evezel.

Nem csak az állóképességed fog javulni, hanem a testeden is meglátszik a kitartó evezés gyümölcse.

Az állva evezés mellékhatásként has, hát, váll, fenék, comb, vádli izmok fejlődnek rajtad. Szerintem ez nem annyira rossz dolog. Ja és nem csak a testednek a lelkednek is nagyon jót tesz a szabadban végzett testmozgás.

Nap, Víz, Levegő, Föld

Mire vársz ? Gyere és regisztrálj a részletekért !

tSUPpanj rá Te is !

SUPer időtöltést kívánok a vízen !

SUPTravel -Edina

Minden jog fenntartva - Adatkezelési nyilatkozat