Jordánia, az 1001 éjszaka meséinek nyomában

2023-02-15 14:41:48

Jordánia ősi helyszínei, körutazás komfortosan

Készen állsz, hogy lenyűgözzön a Wadi Rum elbűvölő sivataga, Petra rejtett, kézzel faragott homlokzatai és Jerash ókori római romjai egy 8 napos jordániai utazás során?

Ha a válaszod igen, olvass tovább!

Megnézzük a naplementét egy beduin táborból, búvárkodunk a korallokkal borított Vörös-tengerben, Akabában, lebegünk a Holt-tenger ásványokban gazdag vizén, átkelünk a Siq szűk szurdokán Petrában és gyönyörködünk a Kincstár felejthetetlen látványában.

Minden nap más táj tárul elénk, minden nap egy időutazás, a legbiztonságosabb és kényelmesebb formában.  Anélkül, hogy lemondanánk a megszokott otthoni kényelemről, ezen utazáson a közel-kelet korona ékkövében szívjuk magunkba a történelmet és az arab világ kultúráját.

Miért fogod szeretni ezt az utazást ?

Soha nem fogod elfelejteni amikor először megpillantod a Petrai Kincstárat. Egy egész napot töltünk el ennek a felejthetetlen helynek a felfedezésével, ahol betekintést nyerhetünk történelmébe és a mai napig sok titokzatosságot rejtő varázslatos rózsaszín világába és ha lehet még fokozni az ámulatot, mi megtesszük azt is, az éjszakai kivilágított Siq és Kincstár egy életreszóló élmény lesz.

Megtapasztaljuk a Holt-tenger szupersós vizében való lebegés egyedülálló érzését, majd bekenjük magunkat az ásványi anyagokban gazdag iszappal, ami felér egy luxus gyógykezeléssel.

Találkozunk helyi beduinokkal, megismerjük hagyományaikat, sivatagi életüket  és a csillagok alatt alszunk egy sivatagi táborban a távoli Wadi Rumban.

Aqaba tengerparti városában a Vörös-tenger partján pihenünk meg a sok élmény után, itt sem teljesen passzívan, lazítunk a SUP deszkán a korall zátonyok felett,  a hajókiránduláson a mélység titkaiba nyerhetünk betekintést anélkül, hogy oxigénpalackkal kellene merülnünk és az érintetlen zátonyoknál  sznorkelezhetünk a hajónk biztonságot nyújtó távolságában.

Mire számíthatok ?

Petra és Wadi Rum legszebb tájai közül néhányat csak gyalogtúrák során fedezhetünk fel. Bár ez az utazás nem igényel magas szintű erőnlétet, elengedhetetlen, hogy legalább közepesen fitt legyél, ha minden tevékenységben részt szeretnél venni.

Jordánia legtöbb történelmi helyszínén nincs árnyék. Vigyen magával sapkát, napvédőt és erős, kényelmes cipőt. A tél meglehetősen hűvös lehet, ezért ha ilyenkor jársz, ne felejts el néhány melegebb réteget is csomagolni.

Wadi Rumban egy luxus sátorban szállunk meg, saját fürdőszobával. Bár a sivatagban napközben nagyon meleg lehet, éjszaka továbbra is hideg lesz, és meleg ruha legyen nálunk, a naplementét követően hűvös lesz a sivatagban. A sátrak légkondicionálóval felszereltek ezért nem kell félni attól, hogy fázni fogunk. De a kinti sétához, csillagleshez,  ajánlott a melegebb öltözék.

 

Utazási program

1. nap: Budapest – Ammán, érkezés éjszaka

2. nap: Amman, Jerash, Ajloun

3. nap: Petra

4. nap: Petra

5. nap: Wadi Rum

6. nap: Aqaba

7. nap: Aqaba

8. nap: Holt-tenger

9. nap Madaba, Mount Nebo, Amman – Budapest

 

Étkezés

7 reggeli, 1 ebéd, 2 vacsora

Jordánián belüli közlekedés

privát kisbusz, sofőrrel

Sivatag 4×4 Jeep

Szállás

Hotel (7 éjszaka), Sivatagi tábor (1 éjszaka)

Mit tartalmaz a részvételi díj

Ingyenes reptéri transzfer érkezéskor

Amman – Citadella, Római amfiteátrum, Mecset látogatás

Petra – egész napos program

Wadi Rum – Sivatagi Jeep túra
Madaba – Szent György-templom
Holt-tenger – látogatás és úszás
Jerash – római romok

Útlevelek, vízumok és beutazási követelmények

ÚTLEVÉL
A nemzetközi utazáshoz legalább 6 hónapig érvényes útlevélre lesz szükségünk. Szükségünk van az útlevéladataidra is, hogy mindent előkészíthessünk az utazáshoz, ezért fontos, hogy a foglalásban szereplő adatok pontosan megegyezzenek az útlevelével. Kérjük, ügyelj a helyes adatok megadására.
Továbbá javasolom, hogy legyen nálad az útleveled fényképes oldalának másolata, és maradjon egy példány otthon a családnál vagy barátoknál.

VÍZUMOK

Magyar állampolgároknak az országba való belépéshez vízumkötelesek, a Jordan Pass megvásárlásával a jordán vízumot is előre kifizetjük, amit az országba való belépésnél érvényesítenek. Jordan Pass nélkül a vízum díja 40JOD

 

Orvosi és egészségügyi információk

ÁLTALÁNOS EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT

Minden utazónak jó fizikai és egészségügyi állapotban kell lennie ahhoz, hogy teljes mértékben részt vegyen ezen az utazáson. Az utazás kiválasztásakor kérjük, figyelmesen olvasd el az útvonalat, és mérd fel, mennyire tudsz azonosulni az utazási stílusunkkal. Felhívjuk figyelmedet, hogy ha vezető véleménye szerint bármelyik utazó nem tudja teljesíteni az útvonalat anélkül, hogy indokolatlan kockázatot jelentene önmagára és/vagy a csoport többi tagjára, fenntartom a jogot, hogy kizárjam az utazásból vagy annak egy részéből, visszatérítés nélkül.

Javasolom, hogy hozz magaddal egy mini elsősegélynyújtó készletet, valamint minden személyes gyógyszereidet, vitaminokat, fájdalom- és gyulladáscsillapítót, kézfertőtlenítő folyadékot, ha érzékeny vagy az utazásra akkor hányinger csillapítót.

 

2023. január 1-jétől Jordánia már nem követeli meg az utazóktól a COVID-19 elleni védőoltás igazolását.

CSAPVÍZ JORDÁNIÁBAN

Általános javaslat, hogy ne fogyassz csapvizet, még a szállodákban sem, mivel az sokkal több ásványi anyagot tartalmazhat, mint az otthon megszokott víz. A helyiek számára ez nem jelent problémát, hiszen a szervezetük hozzászokott, és megbirkózik vele, de a csapvíz megbetegedést okozhat. Általában ez nem komoly, a gyomorrontás az egyetlen tünet, de ez is elég, ha elront egy-két napot a nyaralásból. Sok szálloda és szállás biztonságos ivóvizet biztosít, míg a palackozott víz egy másik alternatíva. A vízfogyasztásnak körülbelül napi két liternek kell lennie. Rehidratáló sók, utazási betegség elleni tabletták és hasmenésgátlók számos gyógyszertárban kaphatók.

Élelmiszer- és étrendi követelmények

Jordánia ínycsiklandozó és nagyon ízletes konyháját érdemes kipróbálni amire lesz is lehetőségünk. Tudok javasolni éttermeket, amelyeket érdemes kipróbálni és ha a csoport egyetért, közösen étkezünk azokon a helyeken. Csoportjaink általában együtt étkeznek, hogy minél több ételt kóstolhassanak meg és élvezhessék egymás társaságát. Ha speciális étkezési igényed van és/vagy ételallergiád van, kérlek tudasd velem.

Szállás

Hotel (7 éjszaka), Sivatagi tábor (1 éjszaka)

ALKALMI ALTERNATÍV SZÁLLÁSHELY

A napi útitervben feltüntetett szállásstílus irányadó. Ritkán előfordulhat, hogy a szokásos szálláshelyeinken nincs szabad szoba, más megoldásokra lehet szükség. Ezekben az esetekben hasonló színvonalú szállást alkalmaznak.

SZÁLLÁSOK MINŐSÉGE

A közel-keleti három- és négycsillagos szálláshelyek (Izrael kivételével) gyakran nem mindig egyenlők az azonos csillagos létesítményekkel egyes nyugati desztinációkban. A szobák tiszták és kényelmesek, azonban előfordulhat, hogy néhány apró karbantartási problémát figyelmen kívül hagytak, kérjük, segíts  azzal, hogy jelzed ezeket a hiányosságokat, hogy fel tudjuk venni a kapcsolatot vendéglátóinkkal. Sok étterem és szálloda vallási okokból vagy a helyi törvények miatt nem szolgál fel alkoholt. A reggelit a részvételi díj tartalmazza minden nap, kérjük tájékozódj a napi útvonal leírásnál az étkezési feltételekért.

KÉT ÁGYAS SZOBA / DUPLA ÁGYAS SZOBA
Ezen az utazáson a szállás kétáagyas-/duplaágyas alapon történik. Annak ellenére, hogy mindig szem előtt tartjuk és kérjük a külön ágyas szobákat foglalásnál(kivéve házaspárok/párok esetén), sajnos nem mindig lehetséges, hogy külön ágyas szobát kapjunk, így előfordulhat, hogy egy útitársaddal kell osztoznod az ágyon, ami elég nagy, ahhoz hogy ketten kényelmesen elférjetek.

BEJELENTKEZÉSI IDŐ
Az utazás során kérjük, hogy szállodáink időben készítsék fel a szobákat érkezésünkre, különösen, ha a szokásos bejelentkezési idő előtt érkezünk. Ez azonban nem mindig lehetséges, ami azt jelenti, hogy bizonyos szállodákban nem tudunk azonnal bejelentkezni érkezéskor. Ehelyett tárolhatjuk csomagjainkat, és felfedezhetjük új úti célunkat. A normál bejelentkezési idő 1400 óra.

Zuhanyzó
Egyes szállodák zuhanyzóiban csak csúcsidőben van meleg víz (általában reggel és este). Ezen időszakokon kívül előfordulhat, hogy jelezni kell a recepción, hogy legyen meleg víz.

FŰTÉS ÉS KLÍMA
Sivatagi régióként a világnak ezen a részén az időjárás szélsőséges. A téli hónapok (kb. decembertől februárig) hidegek lehetnek. Minden szállodai szállásunk tartalmaz megfelelő ágyneműt, és és a sivatagi táborunk is maximális komfortot biztosít.

SZOBÁVAL KAPCSOLATOS ÉSZREVÉTELEK
Ha bármilyen problémája van a szobájával, azonnal fordulj a szállodához és a túravezetőhöz, hogy a problémát késedelem nélkül meg lehessen oldani

KÖZLEKEDÉS

4×4 Jeep – sofőrrel, Kisbusz sofőrrel

KÖLTŐPÉNZ
Amikor az utazások alatti kiadásokra gondolok, minden utazó egy kicsit más. Nálad jobban senki sem ismeri költési szokásaidat, ezért kérlek, szánj megfelelő összeget olyan dolgokra, mint a választható étkezések, italok, vásárlás, fakultatív programok. Győződj meg róla, hogy alaposan elolvastad az útvonalat és a benne foglalt programokat/ellátást, hogy tudd, mit tartalmaz az utazás ára, és mit kell fizetni utazás közben.

HITELKÁRTYA, ATM-EK ÉS PÉNZVÁLTÁS
Az ATM-ek széles körben elérhetők a Közel-Kelet nagyobb városaiban. A legtöbb utazás során a hitel- és betéti kártyák a legjobb módjai annak, hogy pénzhez juss (de vedd figyelembe, hogy minden tranzakció után díjat számítanak fel). A hitelkártyákat általában turisztikai üzletekben és éttermekben lehet használni fizetésre. A Visa és a Mastercard általában elfogadott. Kisebb üzletekben/piacon csak készpénzt fogadnak el.

Indulás előtt célszerű egyeztetni bankoddal, hogy a kártyádat elfogadják-e azokban az országokban, ahová utazunk. Győződj meg arról is, hogy bankod tisztában van utazási terveiddel, mivel – csalás gyanúja esetén – az első néhány nemzetközi tranzakció után törölhetik a kártyád.

Ne feledd, hogy a pénzfelvételi limit országonként változhat (függetlenül attól, hogy a Te országodban milyen összegű kifizetési limit van), és akár napi 100 USD-nak megfelelő összeg is lehet.

BORRAVALÓ
A Közel-Keleten „baksheesh” néven ismert borravaló a mindennapi élet része, és több, mint a nyújtott szolgáltatások jutalma. Ez nem kizárólag a külföldi turisták „privilégiuma”, a helyieknek is folyamatosan kell osztaniuk a „baksheesh”-t, hogy leparkoljanak, biztosítsák a friss árut és átvegyék a csomagot. Ha elégedett vagy a nyújtott szolgáltatásokkal, a borravaló – bár nem kötelező – helyénvaló, és mindig nagyra értékeljük. Bár lehet, hogy ez nem megszokott számodra, nagy jelentőséggel bír azoknak az embereknek, akik gondoskodni fognak Önről utazásai során. A tapasztalatok miatt egy előre meghatározott összeget fogok beszedni amiből gazdálkodunk így nem kell mindenkinek borravalót osztogatni, hanem a közös kasszából adunk az étteremben, a sofőrnek, az idegenvezetőnek stb.

Általában körülbelül 5–10 USD/fő/nap a borravalók fedezésére megfelelő összeg. Az évek során azt tapasztaltam, hogy sok utazónk fárasztónak és kínosnak találja a borravalót, különösen, ha nincs meg a megfelelő aprópénz. Ennek leküzdésére vezettük be a csoportos borravalót. Az indulás napján a túravezetőd megnyitjuk a közös pénztárcát (amiből vehetünk ásványvizet, snacket, gyümölcsöt, stb, az utazásokra)  amihez mindenki egyenlő összeggel járul hozzá, majd a túravezető útközben fizeti a borravalót és a között s kiadásokat.

A vezető minden elköltött pénzről (az éttermi borravalók kivételével) futó nyilvántartást vezet, így az bármikor ellenőrizhető, és a túra végén fennmaradó pénzt visszaadja a csoport tagjainak. Ez a közös pénztárca nem tartalmazza a vezető borravalóját.

BORRAVALÓ ÚTMUTATÓ
Egy kis útmutatásként a következő tippeket állítottuk össze. Ezek csak javaslatok, korábbi utazók és munkatársaink visszajelzései alapján. Kérjük, ne adjon borravalót érmékkel, nagyon kis címletű bankjegyekkel, vagy piszkos és szakadt bankjegyekkel. Ezt kulturálisan sértésnek tekintik.

Éttermek: felfelé kerekítve a legközelebbi számra, vagy a laza aprópénz elhagyása általában rendben van; Az előkelő éttermeknél a számla ellenőrzésekor 10%-os szolgáltatási díj kiegészítése esetén nincs borravaló. Ellenkező esetben a teljes számlaösszeg 10%-a megfelelő.

Sofőrök: Az utazás során számos privát sofőr is részt vehet. Egyesek egy rövid útra, míg mások több napig is veled lehetnek. Magasabb borravalót javasolunk azoknak, akik jobban részt vesznek a csoportban, azonban személyenként napi 2–3 USD általában megfelelő.

Az Ön túravezetője: Azt is fontolóra veheted, hogy borravalót adsz túravezetődnek az utazás során nyújtott kiemelkedő szolgáltatásért. Az összeg teljes mértékben személyes preferencia; iránymutatásként azonban személyenként és naponta 4–5 USD között használható. Természetesen szabadon adhatsz több-kevesebb borravalót, ahogy jónak látod, attól függően, hogy a szolgáltatás minőségéről és az utazás hosszáról hogyan vélekedsz.

Ne feledd, hogy a borravaló nem kötelező, és csak akkor adható, ha kiváló szolgáltatást kap.

VÁSÁRLÁS ÉS JUTALÉKOK
Az utazás során számos lehetőség nyílik ajándéktárgyak és kézműves termékek vásárlására. A népszerű vásárlások közé tartoznak: fűszerek, datolya, arany és ezüst ékszerek, mozaikok, holt tengeri termékek, helyi hímzett tárgyak és általános ajándéktárgyak.

Nem szervezünk konkrét vásárlási kirándulásokat, adódhatnak olyan lehetőségek, ahol az utazás vezetője személyes tapasztalatai alapján  javaslatokat tehet, ha érdekli.

PÉNZ – Jordánia
Jordánia hivatalos pénzneme a dinár, amelyet (JD) néven említenek. 1000 fils-ből áll. Próbáld meg minél gyakrabban felváltani a nagyobb címletű bankjegyeket. A legtöbb áruért és szolgáltatásért a helyi pénznemben lehet fizetni. Nagyobb érték termékek esetében az USD is elfogadható. A mindennapi szolgáltatások, mint az étkezés és az általános vásárlás ellátásához a helyi valutát ajánljuk.

RENDKÍVÜLI HELYZET

Igyekszem minden eshetőségre felkészülni, de még mindig van néhány rajtunk kívül álló dolog. Fenntartom magamnak a jogot, hogy a helyi körülmények vagy Vis Maior esemény miatt az indulás után megváltoztassam az útvonalat. Ilyen vészhelyzetben az útvonal minden szükséges módosításnak a további költségeit neked kell állnod, ismétlem, ez csak rendkívüli helyzetben. Nem készülünk semmi ilyen helyzetre, de jobb ha felkészültek vagyunk minden eshetőségre. Felhívjuk figyelmedet, hogy nem vállalok felelősséget az útvonalak megváltoztatása miatt esetlegesen felmerülő esetleges költségekért, beleértve,  a vízumot, az oltásokat vagy a vissza nem térítendő repülőjegyeket.

Győződj meg arról, hogy amennyiben szükséges legyen 500 USD extra tartalékod. Vészhelyzetek (pl. szélsőséges időjárás, természeti katasztrófák, polgári zavargások) vagy egyéb olyan események esetére, amelyek elkerülhetetlenül megváltoztatják az útvonalat (pl. közlekedési sztrájkok vagy járattörlések, repülőterek bezárása). Néha ezen dolgok miatt az utolsó pillanatban kell változtatni annak érdekében, hogy utazásunk továbbra is gördülékenyen folytatódhasson, emiatt elképzelhető, hogy további költségekkel járhat. Az ajánlott összeg USD-ben van feltüntetve, de előfordulhat, hogy az országban helyi valutára lesz szükség ezen költségek fedezésére. Ne legyen szükség rá…erre tekintsük úgy, mint egy vésztartalék, ami szükség esetén bevethető (akár az utazás végén vásárlásra is)

Csomagolás

Általánosságban elmondható, hogy azt javasoljuk, hogy a lehető legkönnyebben pakolj, és ügyelj arra, hogy a saját poggyászod el tudd vinni és felemelni és rövid távon sétálni, vagy lépcsőn fel vagy le.Általában minél kisebb a poggyász, annál jobban élvezik az utazást, és nem kell aggódniuk a nehéz táskák miatt! Törekedjen arra, hogy fő poggyásza 15 kg alatt legyen.

Sok utazó egy kompakt, kisebb bőröndben vagy kerekes hátizsákban hordja csomagját. Javasoljuk, hogy táskádhoz hordszíjak vagy fogantyúk legyenek, így könnyen felemelhető és hordozható olyan időkben is, amikor nem tudod húzni (például durva felületeken vagy lépcsőn).

Szükséged lesz egy  kisebb hátizsákra is a napi kirándulásoknál, amiben víz, fényképezőgép/telefon és egy extra pulcsi v esőkabát stb. elfér.

MIT HOZZ MAGADDAL:

Mindenki mást részesít előnyben és másban érzi komfortosan magát ezért csomagolólistámat csak útmutatóként kell használni,

Az, hogy mit viszel magaddal, a választott utazási stílustól, a meglátogatott országoktól, valamint az évszaktól és az időjárástól függően változik. Mivel Jordánia arab ország, de már elég liberális elveket vall ezért nem kötelező már a térd alatti érő nadrág vagy szoknya és a vállat eltakaró öltözék de nyilván a vallásuk felé érzett tiszteletből, ha ezt megtesszük biztosan értékelni fogják.

Utazási dokumentumok

útlevél
Szükség esetén vízumok
Utazási biztosítás
24 órás sürgősségi utasbiztosítás elérhetősége és kötvényszáma
Repülőjegy e-jegyek
Fontos dokumentumok fénymásolatai
Az utazás alapvető információinak kinyomtatása
Tartalék útlevélképek
Ifjúsági/diák/idős kártya utazási kedvezményekhez
Igény szerint nemzetközi jogosítvány
Búvárengedély, ha szükséges
Készpénz/hitelkártyák
500 USD készpénzes készenléti alap
Pénzes öv vagy tasak/övtáska

Poggyász
Új szálláshelyeink többségén saját poggyászunkat kell vinni. A legtöbb utazó kicsi, kerekes bőröndöt használ, ami praktikus lehet, mivel mi is többször váltunk szállást az utazás során kérlek figyelj arra, hogy ne a legnagyobb bőröndöt hozd, mivel a kisbusz csomagtere nem végtelen.  A napközbeni használathoz szükséged lesz egy kisebb táskára/hátizsákra is.

Fő poggyász/napi csomag

lakatok és kulcsok a böröndhöz, ha van
személyes tárgyak

elsősegély csomag
Személyes gyógyszerek/vitaminok
Szemüveg és napszemüveg
Kontaktlencsék és oldatok
Fényvédő krém
ajakbalzsam
rovarriasztó
Antihisztamin/rovarcsípés krém
Antibakteriális gél/törlőkendő
Izomlazító krémek
Utazási oltási igazolások
Aszpirin és/vagy paracetamol
Rehidratáló por
Hasmenés elleni tabletták(ezt célszerűbb helyi vásárolni)
Piperecikkek
borotválkozó felszerelés
Kis utazó törölköző

Utazási kiegészítők
Átalakító nem kell, tudjuk használni az aljzatokat
Fényképezőgép és töltő
Tartalék akkumulátor/töltő
Telefon
Hordozható játékok/kártya
olvasnivaló
vizespalack
Toll/papír/napló
utazópárna
Szövet/újrafelhasználható bevásárlótáskák
Fáklya/zseblámpa

Ruházat

baseball sapka/szalmakalap
Széldzseki/Kendő
Hosszú/rövid ujjú  polók/ingek
Farmer/nadrág/rövidnadrág/szoknya
Zokni/fehérnemű
Flip papucs
hálóruházat

Hideg időjárásnál, estefelé vagy az ország északi részén
Termo alaprétegek v leggings és body

kötött sapka (sivatagi jeep túránál a szélben is fent maradjon a fejünkön)meleg sapka
meleg zokni

Strand/Aqaba
Fürdőruha
strand törölköző/vékony, gyorsan száradó
Vizes cipő
Naptej, Fényvédő

Csapadékos időjárás
Esőkabát/vízálló kabát
Vízálló táskák esővédelemre és supra

Séta vagy túrázás
Kényelmes sport- v túracipő

Klíma és szezonális információk

Az időjárás Jordániában meglehetősen szélsőséges lehet. Összességében általában meleg van nappal és hideg éjszaka (a sivatagi területeken napközben rendkívül meleg, éjszaka pedig fagyos lehet). Télen azonban csípős hideg is lehet, az ország egyes részein havazás is előfordulhat.

A nyári hónapokban (június, július és augusztus) való utazás kihívást jelenthet azoknak, akik nincsenek hozzászokva a hőséghez, ezért Jordánia látogatása tavasszal és ősszel ajánlott.

Vedd figyelembe az utazás dátumait, amikor csomagolsz. Érdemes egy meleg pulcsit és meleg zoknit bepakolni.

RAMADÁN
A Ramadán fontos hónapja 2023. március 22-től április 20-ig, valamint 2024. március 10-től április 8-ig tart, az Eid ul-Fitr fesztivált pedig közvetlenül a végén tartják meg 3-4 napon keresztül. A ramadán az áldozatok ünnepe, ahol a vallásosak tartózkodnak az evéstől vagy ivástól a nappali órákban. A ramadán ideje alatt a munkaidő lerövidül, beleértve egyes turisztikai látványosságok nyitvatartási idejét is. Az alkohol a nappali órákban tilos, és sok étterem zárva lesz. Bár ebben az időszakban számítani kell némi késésre és kellemetlenségre, ez a hónap fantasztikus lehetőség arra, hogy egy muszlim országban utazzon, és szemtanúja legyen ennek az egyedülálló időszaknak, különösen az éjszakai ünnepségeknek, amikor a nap lenyugszik és a böjt megtörik. Kérlek, vedd figyelembe, hogy bár az Eid ul-Fitr fesztivál is lenyűgöző alkalom lehet az utazásra, ez a nemzeti ünnep időszaka. A legtöbb kormányzati hivatal és vállalkozás zárva lesz, és egyes turisztikai helyszínek nyitvatartási idejét érintheti.

Csoportvezető

A csoportvezető célja, hogy levegye a válladról a szervezés terhét és elérje, hogy Te a lehető legjobban érezd magad.

Programváltozás esetén előfordulhatnak ritka helyzetek, amikor úgy adódik, hogy a vezető is újonc egy adott régióban.

Vezetője tájékoztatást ad azokról a helyekről, amelyeken keresztül utazik, javaslatokat tesz a tennivalókra és látnivalókra, nagyszerű helyi étkezési helyeket ajánl. Bár nem a hagyományos értelemben vett idegenvezetők, elvárhatod tőlem, hogy s általános ismeretekkel rendelkezzek az utazás során meglátogatott helyekről, beleértve a történelmi, kulturális, vallási és társadalmi vonatkozásokat is. Ha egy adott helyszínen vagy helyen szeretnél mélyebbre ásni a helyi kultúrában, akkor ajánlhatok egy helyi idegenvezetőt illetve közösen a csoporttal úgy dönthetünk, hogy helyi vezető segítségét kérjük.

Biztonság

A kormány honlapján rendszeresen frissített külföldi utazási tanácsokat olvashatunk a nemzetközi utazásokkal kapcsolatos biztonsági kérdésekről. Javasolom, hogy indulás előtt tájékozódj kormánya legfrissebb utazási információiról, és győződj meg arról, hogy utasbiztosításod az utazása során minden célpontra és tevékenységre kiterjed.

Nyaktárca vagy övtáska használatát kifejezetten javasoljuk utazás közben, útlevel, repülőjegy, készpénz és egyéb értékes tárgyak megőrzése érdekében. Hagyja otthon ékszereit – utazás közben nem lesz szüksége rájuk. Sok szállodánk rendelkezik széffel, amely a legbiztonságosabb módja az értéktárgyak tárolásának. A csomagok rögzítéséhez zár használata javasolt.

Az idő nagy részét együtt fogjuk tölteni de lehetnek olyan időszakok amikor lehetőséged lesz szabad programra. Míg a vezető segít az adott helyen elérhető lehetőségekben, kérjük, vedd figyelembe, hogy az általad vállalt opcionális tevékenységek nem részei az SUPTravel útvonalának, és a SUPTravel nem vállal felelősséget a tevékenység biztonságával vagy az azokat üzemeltető operátorok színvonalával kapcsolatban. Kérlek dönts felelősséggel, amikor szabadidődben bármilyen tevékenységet választasz.

Kérlek, vedd figyelembe azt is, hogy a Vezető jogosult az utazási útvonal bármely részét módosítani vagy törölni, ha azt biztonsági megfontolások miatt szükségesnek ítélik

TŰZVÉDELMI INTÉZKEDÉSEK
Kérlek, vedd figyelembe, hogy ebben a régióban a turisztikai létesítményekre vonatkozó helyi törvények eltérnek a Mi országunk törvényeitől, és nem minden szálláshelyünk rendelkezik tűzoltó kijárattal, tűzoltó készülékkel vagy füstjelzővel.

KÖZLEKEDÉS ÉS VEZETÉS

Nézzen mindkét irányba, mielőtt átkelne bármely úton. A forgalom kissé kaotikusabb lehet, mint amit otthon megszoktál. Légy óvatos!

BIZTONSÁGI ÖV
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a szállítás biztonságára vonatkozó helyi törvények eltérhetnek az országunkban érvényes törvényektől, és nem minden általunk használt jármű alapfelszereltsége a biztonsági öv.

ZSEBTOLVAJOK ÉS SZEMÉLYI BIZTONSÁG
Utazás közben mindig fennáll a zsebtolvajlás és az apró lopások kockázata, különösen a turisztikailag kedveltebb városokban, bár Jordánia nagyon biztonságos ország és nem jellemző a lopás, mégis jobb, ha elővigyázatos vagy.  Javasolom, hogy közlekedj körültekintően éjszakai séta közben, és javasolom, hogy csoportosan és csak a fő, jól megvilágított főutakon sétálj. Légy különösen éber a tömegközlekedési eszközökön. Az olyan egyszerű elkerülni az alkalmi lopásokat, ha apró dolgokra figyelünk, mint a hátizsák elülső cipelése, táskádnak nem a szék támlájára vagy a földre akasztása, valamint a övtáska viselése. Ezek az apró figyelmességek jelentősen csökkentik annak esélyét, hogy értékeid eltűnjenek.

VÍZBIZTONSÁG
Kérjük, légy körültekintő, ha óceánon, folyón vagy nyílt vízen való programra jelentkezel, ahol a hullámok és áramlatok kiszámíthatatlanok lehetnek. Elvárható, hogy bárki, aki részt vesz a vízi tevékenységekben, tudjon úszni és legyen tapasztalata a nyílt vízben. Minden úszónak ki kell kérnie a helyi tanácsot, mielőtt vízbe szállna.

BIZTONSÁGBAN NŐKÉNT ARAB ORSZÁGBAN IS

A nőknek ajánlott odafigyelni az öltözködésre és viselkedésre a Közel-Keleten. Noha nagyon alacsony annak a kockázata, hogy utazásunk során incidens történjen, az alábbiakban felsorolunk néhány dolgot, amelyeket megtehetünk utazásunk során biztonságunk és nyugalmunk érdekében:
*Mint minden utazásnál, itt is fontos a józan ész és éberség.
* Tartsd tiszteletben a helyi öltözködési szabályokat és szokásokat, elképzelhető, hogy konzervatívabban öltözködnek, mint otthon.
* Kerüld el az elszigetelt területeket, amikor egyedül vagy a nap bármely szakában.
* Azt javasoljuk, hogy ne fogadd el a helyiek meghívását, hogy elkalauzoljanak egy helyre vagy bemutassák a helyi látnivalókat.
* Fontold meg, hogy bármilyen utazás előtti vagy utáni tevékenységet jó hírű utazásszervezőnél foglaljon le, nem javasoljuk, hogy helyi sofőrt foglaljon a szállodában, ami gyakran helyi taxisofőrt jelent.
* Ha a szálloda személyzetének bármilyen okból be kell jutnia a szobájába, kérd meg őket, hogy ezt tegyék meg, amikor nem tartózkodsz a szobában, vagy várd meg a recepción, amíg tart a takarítás vagy javítás a szobádban.
* Mindig vidd magával szállodai kártyát, amikor kimész és tudd a címet és a telefonszámokat.
* Ha bármilyen nem megfelelő viselkedést tapasztalsz, azonnal értesítsd vezetődet

Utazás csoporttal

Amikor csoportos kirándulásra utazunk, ki vagyunk téve a csoportos utazás minden örömének és talán néhány frusztrációjának. Utastársai számos korcsoportból érkezhetnek . Arra kérlek, hogy légy megértő csoportod különféle igényeivel és preferenciáival – időnként türelemre van szükség utastársainkkal szemben, hogy az utazás mindenkinek élmény lehessen. Ne feledd azt sem, hogy kötelességeid vannak a csoporttal szemben. Ha arra kérnek, hogy egy adott időpontban légy egy helyen, ügyelj arra, hogy ne várakoztasd a csoport többi tagját. Mindig bebizonyosodik, hogy a legjobb utazásaink azok, ahol a csoporton belüli dinamika jól működik – ez csak egy kis erőfeszítést igényel. Mivel kiscsoportos utazásokat szervezünk, ezért nagyon jól szokott működni a csoportdinamika.

UTAZÁSBIZTOSÍTÁS

Az utazáson való részvétel egyik feltétele, a biztosítás. Kérlek ha nem rendelkezel éves utasbiztosítással, akkor kösd meg az utazás időszakára, utas-, baleset- és poggyászbiztosításod kiegészítve extrém sport biztosítással.

A külföldre utazók számára minden utazásunkon kötelező az utasbiztosítás. Megköveteljük, hogy legalább az egészségügyi költségeket fedezze, beleértve a sürgősségi hazaszállítást is. A biztosítási kötvényt kérlek küldd át a vezetődnek még utazás előtt.

Ha rendelkezel hitelkártya-biztosítással, a tvezetőnek meg kell adni a biztosító adatait, a fedezet szintjét, a kötvényszámot és a segélyhívó telefonszámot, nem pedig a bank nevét és hitelkártyaadatait. Kérlek, az országba érkezés előtt fordulj bankodhoz ezekért az adatokért.

Ha segítségre van szükséged, hogy melyik utasbiztosítást kösd meg fordulj a vezetődhöz.

 

A Petra belépődíja magában foglalja az „ingyenes” utazást különféle állatszállítási formákon, és mint ilyen, számos helyi beduin felajánlja ezt a transzfert az ősi városba vezető sétán. Bár a belépődíj tartalmazza a rövid lovaglást, erős az elvárás, hogy borravalót kell adnia az állatok tulajdonosainak.

2018-ban a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) állatvédő szervezet nemzetközi kampányt indított, amely felhívja a figyelmet a munkaállatokkal való rossz bánásmódra az ősi Petra városában. Az állatok – lovak, szamarak és tevék – mind a turistákat, mind a készleteket szállítják a városba és azon keresztül.

A helyzet összetett – a jordán szervezetek és nemzetközi partnereik igyekeznek javítani az állatok körülményein, és sok helyi beduin számára ez a tevékenység jelenti az egyetlen bevételt, mégis rendszeresen felmerülnek az állatkínzás körüli problémák. Az UNESCO maga is kijelentette, hogy a motorizált közlekedésre való átállás nem a preferált megoldás az ősi városban ennek ellenére már elég sok elektromos golfautó szállítja a turistákat Petrában a fő látványosságoknál.

 

Ha további kérdésed lenne az utazással kapcsolatban kérlek keress meg.

 

JÓ KÉSZÜLŐDÉST KÍVÁNOK !

Kráz Edina

Túraszerveződ és élményfelelősöd
SUPTravel

Minden jog fenntartva - Adatkezelési nyilatkozat