Hogyan őrizd meg a SUP deszkád eredeti csillogását?

2021-04-07 16:46:20

Hogy őrizd meg SUP deszkád eredeti csillogását-azaz SUP karbantartási kisokos a JOBEtól. 

Itt van az új év, de igazából még nem volt az az igazi SUPos idő így március vége felé közeledve de most már nincs kifogás, itt a tavasz és vele együtt a SUP szezon is, ideje felkészíteni a deszkáinkat is az aktív időszakra. Összeállítottunk egy listát, mivel tudod a deszkádat kényeztetni. 

1 . Deszka a napon 

A SUP süssön Rád ez a mottónk, és nem is fogunk lebeszélni arról, hogy a napra menj  habár szükséges felhívni a figyelmeteket arra, hogy a nap sugarai károsak a SUP deszkánkra. A napsugárzás megemeli a kockázatát a SUP belsejében levő, a deszkának feszességet adó üvegszálak elválhatnak a EPS váztól. 

 • Ne tárold a SUP deszkádat  tűző napon vagy olyan száraz helyen ahol a levegő felforrósodhat
 • Ne tárold a deszkádat fűtőegység közvetlen közelében
 • Ne tárold a deszkád éles tárgyak közelében és ne használd tárolónak a deszkád, ne pakolj rá dolgokat
 • Ne terítsd ki a deszkádat a forró nyári aszfaltra 
 • A felfújható deszkát először szárítsuk le egy törülközővel, engedjük ki a levegőt, hajtogassuk össze és tegyük bele a vízhatlan SUP zsákba
 • Evezés közben, ha lehetséges, néha menjünk az árnyékba is 

2.Használd és viseld gondját a SUP deszkádnak : előzd meg a sérüléseket, szakadásokat

Minden evezés után vizsgáld meg a deszkádat, hogy nincs-e sérülés a felületén. 

 • Ha merev deszkád van akkor mindig használd railsaveart hogy megvédd a deszkád oldalait. 
 • Ha felfújható deszkád van és sérülést találsz használd a javítókészletet, de jobb ha szakemberhez fordulsz, pl. @supdoki 

3.Mindig figyelj a körülményekre 

 • Megrövidítik a deszkád élettartamát a tengeri víz(só), aszfalt, erős szél és erős hullámzás, sziklák és extrém körülmények 
 • Kerüld el azokat a sekély vízfelületeket ahol éles sziklák, fémtárgyak vannak a víz alatt. Egyszerűnek hangzik de megtanultuk, hogy a víz kiszámíthatlan . Készüljünk fel minden eshetőségre, gyors reakciókra, ha a folyón hirtelen egy kiálló faág, szikla vagy hordalék kerül az útinkba. 
 • Légy résen mindig és figyelj a veszélyre figyelmezető jelzéseket. 

4. Vedd le a szkeget a deszkáról 

Meg vagyunk róla győződve, hogy erős és kiváló minőségű deszkáink vannak amik szinte mindent elviselnek, de csak abban az esetben, ha a felhasználó figyel és vigyáz a deszkájára. 

A leggyakoribb felhasználói hiba amikor szkegre tesszük a deszkánkat a földön. A strandon a gyerekek meggondolatlanul ráugorhatnak a deszkára, de gyakran látni olyat is, hogy matracként használják a földön fekvő SUP deszkát míg a szkeg belefúródik a földbe. A fentiekkel nincs semmi gond, lehet a deszkán ülni, feküdni ugrálni csak győződjünk meg róla, hogy a szkeget eltávolítottuk és a földön nincs semmi olyan tárgy ami sérülést okozhatna a SUPnak. 

Szóval előbb szkeg ki és utána lehet ráülni, ráfeküdni, stb. 

5. Használd a leasht

Kifejezett kérésünk, hogy használd a leasht minden körülmény között. Nem csak abban segít, hogy ne sodródjon el tőled a SUP, ha leesnél róla vagy ha éppen beugrasz a vízbe úszni egyet, hanem megvédi a deszkádat attól is, hogy sziklának vagy partfalnak csapódjon. Amikor a tó közepén kicsit összekötnél a többiekkel egy pihenőre, akkor is jó hasznát veheted, hogy együtt “sodródhassatok” a pihenő ideje alatt. 

De még van egy nagyszerű módja a leashnek, ha éppen egy vizi relaxra vágysz, kösd ki magad egy bójához, így nyugodtan lehunyhatod a szemed, nem fog meglepetés érni, hogy besodródtál a hajók útvonalába. 

Javaslatunk a gyűrűs leash, ami minden JOBE deszkánál alapfelszereltség. 

6. Jobe extra tippje: SUP nagyszerviz

Évente egyszer kényeztesd a deszkádat az “orrától az uszonyáig”. 

Az összes fémalkatrészt olajozd át, ez lehet egyszerű háztartási olaj vagy WD-40 is és hagy rajta egy darabig. (A szkegcsavar és a deszkában épített szkegtartó) 

Minden egyes elem vízálló anyagból készül és nem rozsdásodik de az olajozással segít az “olajozott” működésben és megvédjük a külső környezeti hatásoktól. Csak egy icipici extra gondoskodás, amit megérdemel a kedvenc deszkád. 

7. Fogadd el, az elmúlás eljön a deszkád életében is

Fogadd el, előbb-utóbb a kedvenc deszkádat is le kell cserélned. Bármennyire is kötődünk a SUPunkhoz, mégis csak egy sporteszköz. De ha betartod a fenti javaslatokat, a deszkád élettartamát kitolhatod és szerezhettek éveken át életreszóló élményeket. 

Mostanra már tuti megjött a kedved, hogy megjárasd a deszkád, ne is várj vele! Irány a víz ! SUPra fel ! 

Minden jog fenntartva - Adatkezelési nyilatkozat