Hogyan legyünk boldogabbak és éljünk jó életet

2024-03-09 09:50:52

Hogy miért tűnsz el társaiddal pár napra vagy akár egy hétre ? A tanulmányok bizonyítják, hogy az evezés a boldogság egyik tényezője.


Hogyan legyünk boldogabbak és éljünk jó életet

A Harvard Egyetem 1939 óta – a világ leghosszabb ideig tartó tanulmányában vizsgálja az emberi boldogságot.

A Grant és Glueck tanulmány 80 éven keresztül 724 férfi fizikai és érzelmi jólétét követte nyomon. Harmaduk 1944-ben végzett a Harvardon, a többiek pedig Boston belvárosából származtak. Az eredeti alanyok közül néhány tucat még él, és a 90-es éveik közepén jár.

” AKIK 50 ÉVESEN A LEGELÉGEDETTEBBEK VOLTAK KAPCSOLATAIKBAN, 80 ÉVESEN A LEGEGÉSZSÉGESEBBEK VOLTAK A KORTÁRSAIK KÖZÖTT.”

Miután az elmúlt nyolc évtizedben kétévente találkoztak ezekkel a férfiakkal, interjúkat készítettek velük, és több tízezer oldalnyi vizsgálati anyagot hoztak létre, a tanulmány megerősíti, hogy nem a hírnév, a szerencse és siker után áhított vágy teremti meg a hosszú távú boldogságot.

Az evezés nagy tényező lehet a boldogságodban.

„A legvilágosabb üzenet, amit ebből a tanulmányból leszűrtünk, a következő: a jó kapcsolatok boldogabbá és egészségesebbé tesznek bennünket. Pont” – mondja Robert Waldinger, a kutatás egyik igazgatója és a Harvard Medical School pszichiátria professzora.

2015-ös „ What Makes a Good Life ” című TED-előadását 25 millió alkalommal nézték meg. „Azok az emberek, akik 50 évesen a legelégedettebbek voltak kapcsolataikban, 80 évesen voltak a legegészségesebbek” – mondta Waldinger. A tanulmány azt találta, hogy egy személy  50 éves korában tapasztalt elégedettségi szintje még a koleszterinszintnél is jobban megjósolja jövőbeli testi egészségét.

A szoros kapcsolatok – ami nem jelenti a konfliktusmentes kapcsolatokat – segítenek elkerülni az elégedetlenkedést, késleltetik a szellemi és fizikai hanyatlást és még hosszú és boldog életre is nagyobb hatással van, mint a társadalmi osztály, az IQ, sőt a gének – derül ki a tanulmányból.

Az evezős sportok kapcsolatot építenek

Mindez jó hír az evezősök számára. Az elhivatott csak egyedül túrázók kis kisebbségétől eltekintve a legtöbb evezős (supos, kenus, kajakos)  legtöbbször másokkal együtt megy evezni. Azt pedig tudjuk, hogy a szabadban való időtöltésnél kevés jobb módszer létezik a tartalmas beszélgetésekre, igazi, értékes kapcsolat kialakítására.

A jó kapcsolatok boldogabbá és egészségesebbé tesznek bennünket – ez egy újabb ok, hogy megtervezzünk egy hétvégi vagy akár egy hosszabb kirándulást.
Ebben a témában kutató tudósok szerint a barátság kialakulása négy tényezőn múlik:a közelségen, a gyakoriságon, az időtartamon és az intenzitáson. Ennek legalább részben meg kell magyaráznia, miért sokkal könnyebb a gyerekeknek barátságot kötni. Ha egy általános iskolai osztályteremben ragadunk napi hat órában, heti öt napon, sokat tesz a bajtársiasság építéséért.

A rejtvény utolsó darabja, az intenzitás az interakció minőségére utal. Gondolj erre a négy tényezőre úgy, mint egy torta darabjaira. Nincs szüksége intenzív személyes kapcsolatra ahhoz, hogy szilárd barátságot létesítsen valakivel, akit minden nap lát a munkahelyén. Ennek a fordítottja is igaz. Egy rövid, de intenzív élmény egy életre összekötheti a földgolyó ellentétes oldalán élő két embert.

EGY SUPOS KIRÁNDULÁS INTENZÍV INTERPERSZONÁLIS ÉLMÉNY, AMELY FELLOBBANTHATJA A BARÁTSÁG  SZIKRÁJÁT ÉS JÖVŐBELI TESTI-LELKI EGYENSÚLYT IS ELŐSEGÍTI

 

Dr. Steven Howell a barátság tudományát tanulmányozza a Pennsylvaniai Keystone College-ban és úgy találta, hogy a kölcsönös bizalom és a kockázatvállalás a két fontos „hozzávaló” a kötelékek kialakításához vagy újraélesztéséhez. Talán nem is olyan meglepő, hogy kutatásai szerint az esti „kocsmázás” is ezeken alapul és gyors, sikeres módja egy későbbi mély barátságnak, ha emlékeznek egymásra a sorstársak. Azt is megállapította, hogy két ember, akik együtt birkóznak meg egy kihívással – még, ha az egy éjszaka végi hazatántorgás –, nagyobb valószínűséggel kerülnek közel egymáshoz.

A vadonban, a vízen vagy a tábortűz körül eltöltött idő szintén ösztönzi az önbizalom megosztását, a kihívások leküzdését, a kockázatok kezelését és sok wow momentumot – Dr. Howell által javasolt éjszakai kiruccanások minden előnyével a másnaposság kivételével.

A supos/kajakos/kenus kirándulás intenzív interperszonális élmény, amely a barátság és a jövőbeli jólét parazsát szítja. „Ez az üzenet, miszerint a jó, szoros kapcsolatok jót tesznek az egészségünknek régi ősrégi bölcsességnek számítanak” – mondja Dr. Waldinger, a Harvard munkatársa, aki elismerte, hogy nem mindig vagyunk jók ennek a tanácsnak a betartásában.

 

Ragadd meg az evezőlapátot és a lelked szárnyalni fog

„Számtalan módja van, hogy fantasztikus programokkal színesítsük az életünket” – teszi hozzá Dr. Waldinger. „Lehet, hogy ez olyan egyszerű, mint a képernyő előtt töltött időt a emberekkel töltött időre cserélni vagy egy megszürkült kapcsolat felélénkítése azzal, hogy valami újat csinálunk együtt, vagy felkeresünk egy családtagot, akivel évek óta nem beszéltünk.”

Akár felhívhatod egy barátodat és elmehettek evezni. Jót tesz az egészségnek – a Harvard Egyetem szerint.

A jó kapcsolatok boldogabbá és egészségesebbé tesznek bennünket – ez egy újabb ok, hogy megtervezzünk egy hétvégi kirándulást. |

 

Kaydi Piette, a Paddlemagazin felelős szerkesztőjének cikkét itt találjátok eredetiben

 

Minden jog fenntartva - Adatkezelési nyilatkozat