Hasznos tanácsok vízre szállás előtt

2021-03-01 18:22:49

Érthető, ha csalogat a napfény és az egyre kellemesebb hőmérséklet, hogy vízre szállj és kipróbáld az állva evezést, netán az új, ősz/tél folyamán beszerzett vadonatúj csodadeszkádat, mégis felhívnám a figyelmedet néhány fontos dologra mielőtt nekivágsz a nagy útnak.

 

Először is, supon nem javasolt egyedül túrázni, ahogy más szabadtéri/vizi sport esetében sem javasolják.

Mindenképpen javasolnám, hogy néhány alkalommal vegyél részt szervezett túrákon, csatlakozz tapasztalt túravezető és sup oktató által szervezett kalandokhoz, ez segít az eligazodásban és még hasznos tanácsokkal is ellát a jövőbeni supos kalandjaid biztonságos és örömteli megéléséhez.

Szóval, ha teheted menj társasággal evezni, amúgy is kiváló szabadidős program, (egyébként úgysem lehet beülni most kávézni sehova sem) másrészt a jó levegőn vagy a természetben, azaz ennél jobb és biztonságosabb helyen nem is tudnál lenni.

Ámbár van olyan helyzet amikor úgy alakul, hogy egyedül mennél SUPozni, szeretnél kiszakadni a mókuskerékből, a gondolataidban szeretnél elmerülni és az evezés és víz ebben nagyszerű segítség vagy éppen amiatt alakul úgy, hogy egyedül maradsz mert nem megfelelő időpont a többieknek. Ha mindenáron egyedül mennél a vízre, légy sokkal körültekintőbb! Nem lesz senki aki észreveszi, ha vízbe pottyansz, ha bármi történik a deszkáddal, neked kell megoldanod minden váratlan feladatot.

 

Néhány tanács : 

 

1. Nézd át a felszerelésed 

Legyen sérülésmentes a deszkád és az evezőlapátod – ha több részből álló eveződ van, győződj meg róla, hogy minden részét rögzítettél, kellemetlen lenne, ha egyszer csak elhagynád az evezőlapát tollát vagy a markolatát.

 

2.  Készülj fel az útvonalból 

Mielőtt elindulsz nézd át az útvonalat merre szeretnél haladni, hol vannak kiszállási lehetőségek útközben. Nagyon fontos, hogy oszd meg valakivel az útvonaladat mielőtt elindulsz, a legjobb, ha követést állítasz be akár a messengeren is van ilyen funkció, amit 60 percenként újra kell indítani vagy személy szerint én a Strava applikációt használom, amivel tudom mérni a teljesítményem, rögzíti az útvonalat és még meg is jelölhetek valakit aki tudja követni a pozíciót.

3. Időjárás előrejelzés  

Egy nagyon fontos dolog, főleg, ha egyedül kelsz útra. Az időjárás kiszámítható, ha megfelelő applikációt használsz…legjobb, ha többet is. Én ezeket szoktam használni  elég pontos időjárás előrejelzés de csak a következő 30-60 percre met.hu/neander . Továbbá a Windguru   és az időjárás & radar, ezek az alkalmazások iOS és androidos készülékekre is telepíthetőek.

Vízállásról leginkább a folyóvizeken fontos a tájékozódás a sodrás nagyban függ a vízhozamtól, a meder telítettségétől. Nagyobb folyóvizeink aktuális vízállása és előrejelzés itt

 

4. Must have – azaz mindenképpen legyen nálad egy vízhatlan zsák

Amiben legyen egy váltás ruha, törülköző, folyadék és energia (gyümölcs, energiaszelet, keksz, csoki stb. ) Nem készül senki sem vízbe pottyanni főleg még kora tavasszal vagy késő ősszel amikor a víz hőmérséklete nem igazán fürdésre alkalmas, de shit happens – mondaná a művelt angol – szóval készüljünk fel mindig a legrosszabb forgatókönyvre, hogy ne érjen minket soha meglepetés…inkább vigyük haza a váltóruhát tízszer is szárazon, mint egyszer ne legyen velünk és a 10-12 fokos külső hőmérsékletben kint a vízen percek alatt megfázzunk.

5. Biztonság, biztonság, biztonság = leash és mentőmellényEddigi tanácsok is mind mind a biztonságról, az elővigyázatosságról szóltak, de nem elég ezerszer is hangsúlyozni, hogy a leash (szörfpóráz) és a mentőmellény mindig legyen rajtad!

6. Telefon

Egyébként a SUPnak az egyik lényege, hogy távolodj el a digitális világtól de ha egyedül mész supozni akkor mindenképpen legyen nálad telefon, sőt még egy külső akksi és töltőkábel is hasznos lehet, ha útközben lemerülnél. (a helyzet megosztások miatt az akksi gyorsabban merül, hideg időben szintén)

Jobb ha vízhatlan tokban tartod a telefont, ami aztán lehet a vízhatlan zsákban, felerősítve a deszkára, a nyakadban, zsebedben stb. bárhol ahol biztonságban van.

Ne szennyezzük a környezetet egy vízbe pottyantott telefonnal és magunknak se okozzuk ezzel bosszúságot.

7. Öltözék-időjárás

Válassz technikai öltözéket, ha hosszabb evezésre készülsz. Ezalatt UV szűrős ruházatot értek, a vízen sokkal erősebb UV sugárzásnak vagy kitéve, ezt ne felejtsd el, sapka, kendő, napszemüveg, fényvédők alkalmazása kötelező !

 

Következő alkalommal még folytatom a hasznos tanácsokat, most elsőre épp elég lesz. Nem elriasztani szeretnélek benneteket, hanem hasznos részletekre felhívni a figyelmeteket.  Fontos a fenti biztonsági tanácsok betartása, így, ha váratlan helyzetbe kerülsz, értékes perceket spórolhatsz, mert felkészülten tudsz reagálni, ami sokszor akár életmentő is lehet.

Ezek a hasznos tanácsok idővel beépülnek a rutinodba és nem kell checklistet készítened vízre szállás előtt.

Élmények várnak Rád !

Edina – SUPTravel

 

 

Minden jog fenntartva - Adatkezelési nyilatkozat