Április 22 – A Föld napja

2021-04-22 05:40:55

Mindössze egy nap van kijelölve hivatalosan, Magyarországon 1990 óta emlékezünk meg róla, pedig igazából az év 365 napján kellene ekkora figyelmet szánni a Föld védelmére. Az elmúlt 50 évben iszonyatosan felgyorsult az ipari-technikai fejlődés ezzel a természetes területek, élőhelyek kerültek veszélybe, a rengeteg szemét és szennyeződés okoz sokszor végletes következményeket az élővilágban.

 

Talán az elmúlt egy év mindannyiunk számára emlékezetes maradt, amikor muszáj volt vészfékezni, megállított minket a természet, lelassított bennünket, ez egy vészhelyzet, egy utolsó segélykiáltása a Földnek. Nagy a baj, sokan mondják, hogy a 24. órában vagyunk, már nem fordíthatjuk vissza a rombolást, de megpróbálhatnánk megőrizni amink van.

Néhányan  elgondolkodtak, hogy ez így nem mehet tovább, tenni kell valamit amitől a Föld még sokáig megőrizheti a csodáit. Mert ugye szép helyeken szeretünk kirándulni, feltöltődni, akkor tegyünk érte a hétköznapokban is. Annyi lehetőségünk van másképp csinálni a dolgokat. Elég, ha csak odafigyelünk celekedeteinkre és azok következményeire. Ha minden nap teszünk valami apróságot, tudatosan választunk, vásárolunk, közlekedünk, döntünk stb. környezetünk fenntarthatósága érdekében, máris tettünk valamit a változásért. Válassz, sokat tehetsz.

A mindennapi apró cselekedetek része a tájékozódás, mert ha tudod például, hogy mi az az ökolábnyom-számláló, vagy mennyi idő alatt bomlik le egy műanyag reklámszatyor,  akkor már azt is tudod, mit kell tenned. Minden nap. Mert ahogy a Föld napja mozgalom egyik jelszava is mondja Egyetlen nap kevés…

Nem régen Dimitrij tett közzé egy videót a YouTube-on, a Tisza szenyezettségéről, döbbenetes, de muszáj látnunk, hogy cselekedjünk, hogy megváltozzunk. Azóta már a Netflixen is megnézhető a Jóreménység foka című dokumentumfilm melyet szintén Dimitrij Lasjuk készített a Covid időszaka alatt. Szívből ajánlom a filmet minden természetkedvelőnek. Gyönyörű képek a Tisza-tóról, irigylésre méltó természetközeli életbe kóstolhatunk bele az egyszemélyes filmes stáb jóvoltából.

Személy szerint természetfüggő vagyok, de nem volt ez mindig így, ennyire fanatikusan nem rajongtam a természetért korábban, persze értékeltem a szépségét és vigyáztam rá a magam módján. Természetesnek vettem, hogy körülvesz. Szerencsére már gyerekkoromban megtanították a természet szeretetét, gyakran kirándultunk,  minden hétvégén elmentünk valahova, mindegy volt hova, csak távol a lakott területektől, ki a természetbe.

Nekem a Duna part volt a játszótér a nagymamám előtt, akkor még nem is fogtam fel, hogy ez micsoda szuper gyerekkor. Aztán bedarált picit a gépezet, tanulás, munka, jövőépítés, stb. Aztán jött nálam is a mélypont, válság, csalódás, veszteség…és akkor jött a a felismerés, hogy hol érzem igazán jól magam, mi az ami örömet okoz, jött a SUP és ott valami megváltozott, újra tudtam kapcsolódni a természettel, úgy ahogy előtte. Újra megéreztem a rezgését, a megnyugtató törődését, a szépségét és a vadságát. Azóta sokat vagyok olyan természeti környezetben, ami még érintetlen vagy legalábbis nem annyira látogatott. Hiszem, hogy mindenkit elvarázsol a természet, csak még nem adott neki lehetőséget, mert ha valaki ezt egyszer megtapasztalja, milyen a vízen siklani és közben a folyót, tavat és az azt körülvevő növény- és állatvilágot megcsodálni, ő biztos, hogy legközelebb figyelmesebb lesz a vásárlásainál, mi az ami fontos és mi az ami felesleges. A szemetet szelektíven gyűjteni nem egy extra erőfeszítés, szokás kérdése. Néha elmenni egy-egy önkéntes szemétszedő akcióra is nemes feladat, ha még fát is ültetünk és azzal példát mutatunk lehet, hogy páran követni fognak és így tudunk tenni a Földért, a tágabb értelemben vett otthonunkért. Mi is voltunk már és tervezzük, hogy megyünk evezéssel egybekötött partszakasz megtisztítási akciókra. Kövess minket a Facebookon, hogy ne maradj le az eseményről.

Csatlakozz önkéntes szervezetekhez, hogy együtt tegyünk a Földért.

Összegyűjtöttem néhány linket, amiből szemezgethettek, mind-mind gyönyörű, érdekes, lebilincselő sorozat, film, zene vagy történet.

Legyetek jók a Földhöz ! Mindannyiunk érdekében!

💚💙

Linkek:

Zene, akár munka mellett a háttérben, Ludovico Einaudi játéka nekem olyan mint egy gyönyörű táj, hol tengerpart, hol egy magas hegy, de elvisz a legszebb vízeséshez és a tükörtiszta tóhoz is. Hallgassátok.

Dokumentum film:

Nemrég jelent meg ez az egész estés film az erdőről, gyönyörű felvételekkel, káprázatos élővilágot bemutató felvételekkel. Az amiről a fák suttognak – Filmdzsungel Narrátor: Für Anikó

Könyv: Peter Wohlleben –  A fák titkos élete 

Az erdő a csönd, az érintetlen természet, a mese és a titkok birodalma. Egy hely, ahol bármi megtörténhet. Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz!

David Attenborough, mindannyiunk virtuális nagypapája számtalan dokumentumfilmet készített már, ezekből talán a legutóbbiak
Bolygónk, a Föld sorozat, epizódonként mutatja be a földrészeket, ha van Netflix előfizetésed itt egy egész szekció van Attenborough bácsi dokujaiból, Egy élet a bolygón, a legutóbbi, amit látnod kell, ha még kételkedtél benne, hogy cselekedni kell, meg kell menteni a Földet. Ha nincs Netflix előfizetésed, akkor a YouTube-on megtaláljátok az egész sorozatot, az Our Planet magyarul a Bolygónk csodái címet kapta.

Máté Bence természetfotóst nem kell bemutatnom talán senkinek, én nagy rajongója vagyok Bencének, imádom a fotóit és őt is, remélem ő lesz a világ következő Attenboroughja ! Itt találtok egy filmet vele, róla, a Filmdzsungel csatornán, Bence, meg a többi jómadár címmel.

Bevallom a következő ajánlatot még én sem néztem végig, mert mostanában bukkantam rá, de szintén a Filmdzsungel készítőinek a gyümölcse, a YouTube csatornájukon található,  a magyar rangegekről forgatott sorozat, Akcióban a természet őrzői 

Mese, hangoskönyv nem csak gyerekeknek:

Wass Albert – az Erdôk könyve, akár autóban, akár otthon, akár gyerekkel vagy gyerek nélkül hallgatjátok, az erdő kialakulásáról szóló imádnivaló történetekkel.

 

 

Minden jog fenntartva - Adatkezelési nyilatkozat