A csapatépítés jelentősége

2022-01-26 16:39:51

Immár 5.éve tavasztól őszig rendszeresen szervezünk csapatépítő programokat. Személy szerint nagyon szeretem ezeket a programokat, felismerhető minden csapatban – a csendes, visszahúzódó, a problémázó, a kritikus, a stratéga, az alkalmazkodó, a mókamester, stb. típusú munkavállaló és olyan szép, hogy a program közben átalakulnak a szerepek és a segítő szándék és a csapatszellem a gyengébbet felerősíti és az erősebbet empatikusabbá teszi.

Szerencsére ma már sokan felismerik a fontosságát ezeknek a tevékenységeknek, nem elég egy közös céges ebéd vagy vacsora a kollégák már többre vágynak és hiszem, hogy egy aktív program hatalmas eredményt hozhat. Szerencsés esetben a kettőt lehet kombinálni, egy aktív csapatépítő program után vagy esetleg közben a közösen elfogyasztott ebéd vagy vacsora, ahol a kollégák megbeszélhetik a programon tapasztaltakat, esetleg mélyebb beszélgetésekre is sor kerülhet. Mindenesetre biztos, hogy másképp mennek be másnap az irodába és tapasztalatok szerint nagyon sokáig emlegetik az élményeket.

 

Nem véletlenül az Instagram csatornánk egyik legfelkapottabb reels videója is egy csapatépítő SUPozáson készült a Balatonon.

Nézd meg  és kövesd be te is a profilomat @suptravel_by_balatonsup

 

Az alábbiakban 10 pontban összegyűjtöttük a csapatépítés jelentőségét:

 

  1. BIZALOM ÉPÍTÉSE

Ahol bizalom van, ott az emberek biztonságban érzik magukat. Amikor az emberek biztonságban érzik magukat, megnyílnak. Közlékenyebbek erősségeikről és gyengeségeikről. Proaktívabbak ötleteikkel, kockáztatnak, meghallgatják egymást, majd konszenzusra jutnak. Ennek eredményeként több az együttműködés, a kommunikáció, és a csapattagok nem félnek megmutatni egymás előtt sebezhetőségeiket.

 

  1. SZABÁLYOZZA A KOMMUNIKÁCIÓT

 

Amikor az alkalmazottak csapatként dolgoznak, kommunikálnak. Megbeszélik egymással az előttünk álló feladatot és a kívánt eredmény elérésének legjobb módját. Stratégikusan gondolkodnak, kisebb csoportokra osztják magukat, megbeszéléseket folytatnak, és igyekeznek a leghatékonyabb módon befejezni a feladatot. A kommunikáció azt is lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy megértsék szerepüket és társaik tevékenységét. Ha az alkalmazottak tudják, mit csinálnak csapattagjaik, akkor könnyebben ellenőrizhetik az előrehaladást és segíthetik egymást, ha valaki nem tudja elérni a célját.

 

  1. NÖVELI A TERMELÉKENYSÉGET

 

A csapatok megosztják a munkaterhelést. Ez azt jelenti, hogy ha az egyik tagnak viszonylag kevesebb munkája van, akkor segíthet egy másik csapattagnak a munkájának befejezésében. Ez lehetővé teszi a projekt gyorsabb befejezését, ezáltal növeli a termelékenységet és javítja az általános eredményt.

A csapatépítés fontossága, hogy javítja az egyén és a szervezet produktivitását. Mivel az egyének csapatban dolgoznak, új készségeket sajátíthatnak el, és továbbfejleszthetik meglévő készségeiket. Ez javítja a csapat teljesítményét, hatékonyabbá teszi őket, és idővel több munka készül el rövidebb idő alatt. Ennek eredményeként a szervezetek több bevételre tehetnek szert, ha elérik céljaikat és a legjobbat nyújtják.

 

  1. ÖSSZEHOZ AZ EMBEREKET

 

Ahogy Margaret Carty mondta: „A csapatmunkában az a legszebb, hogy mindig melletted állnak mások.”

A csapatépítés egyik legfontosabb előnye, hogy javítja az alkalmazottak közötti interperszonális kapcsolatokat. Amikor az emberek együtt dolgoznak, megosztják egymással tapasztalataikat,de megosztják egymással a kudarcokat és a győzelmeket is. Ez közelebb hozza öket és bizalmat épít egymásban. Amikor A csapattag segít B csapattagnak, B csapattag bizonyosan viszonozza a szívességet valamikor. Az alkalmazottak összefognak, így együtt néznek szembe az ellenfelekkel de a reflektorfényben is osztoznak.

 

  1. ELŐADJA A KREATIVITÁST ÉS A TANULÁST

 

A sikeres csapatépítés arra ösztönzi az alkalmazottakat, hogy tanuljanak egymástól, és építsenek egymás tehetségére. Az egyéni munkához képest a csapatmunka teret ad friss ötleteknek és új perspektíváknak. Egyesíti az egyéni tapasztalatokat új, innovatív ötletekkel, ami szórakoztatóbbá és hatékonyabbá teszi a munkát.

Ennek eredményeként mindenki letehet valami újat az asztalra és közben tanulhatnak egymástól.

 

  1. EGÉSZSÉGES VERSENY

 

Bebizonyosodott, hogy ha egy feladatot versenyként mutatunk be, az emberek nagyobb energiát tesznek a munkába. A munkahelyen a csapatépítő tevékenységek végzése nagyszerű módja annak, hogy kiemelje alkalmazottai versenyképességét. A csapatépítő gyakorlatok szórakoztató játékok, ahol az alkalmazottak részt vesznek a kihívások teljesítésében, miközben más játékosokkal versenyeznek. E játékok lebonyolításának fő célja a csapatszellem kialakítása az alkalmazottak között, lehetővé téve számukra, hogy más csapatokkal dolgozzanak együtt, és olyan készségeket sajátítsanak el, mint a problémamegoldás, a kommunikáció és az együttműködés.

 

  1. ELFOGADÓBBÁ TESZI AZ EMBEREKET

 

A sikerért folyó versenynek egyenlőnek kell lennie. Mindenkinek egyforma figyelmet, ugyanazokat a feltételeket és egyenlő lehetőségeket kell biztosítani céljai eléréséhez.

Mivel a munkahelyek egyre befogadóbbak a kulturális és nemi sokszínűség irányába, az alkalmazottaknak is ki kell venniük a részüket. Mindig jó ötlet különböző etnikumú és hátterű emberekkel csapatokat alkotni. Az ilyen csoportok gyakran kreatívabbak, mivel jobban elfogadják és jobban megértik egymás különbségeit. Ráébreszti őket arra, hogy az egyénről alkotott előzetes megítélésük teljesen téves, és hogy a csapattaggal nagyon szórakoztató együtt dolgozni.

 

  1. KONFLIKTUSOK MEGOLDÁSA

 

Amikor az emberek együtt dolgoznak, biztosan lesznek nézeteltérések. A csapattagokon múlik, hogy a konfliktusokat békés úton oldják meg és nem hagyják, hogy vitává mérgesedjen el.

A konfliktusok nem mindig rosszak. A konfliktusok néha építő és értékes munkává válhatnak. Bizonyos nézeteltérések különösen akkor merülhetnek fel, ha a különböző tapasztalatokkal rendelkező embereket csoportosítunk, nem pedig a hasonló tapasztalatokkal rendelkezőket. Az ilyen konfliktusok megoldásának kulcsa az, hogy az embereknek nyitottnak kell lenniük arra, hogy meghallgassák és elfogadják a különböző véleményeket és nézőpontokat. Ha a csapattagok csoportosíthatják változatos véleményeiket, készségeiket, and tapasztalatokat, többet érhetnek el, mint egy hasonló tapasztalatok alapján kialakult csoport.

 

  1. ALKALMAZOTTAK ÚJ KÉPESSÉGEKRE TEHETNEK SZERT

 

Fontos a csapatépítés. Lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy tanuljanak másoktól és új készségeket sajátítsanak el. A csapatban végzett munka segít az alkalmazottaknak, hogy átvegyék a vezetői szerepeket és lássák, hogy csapatuk, hogy teljesítik feladataikat. Céljuk teljesítéséhez és eléréséhez konszenzusra kell jutniuk, mielőtt bármilyen döntést hoznak. Ez megköveteli az alkalmazottaktól, hogy megbeszéléseket folytassanak, kommunikáljanak és figyelemmel meghallgassák egymást. A csapatmunka fejleszti a problémamegoldó képességeket, a stratégiaalkotást és a döntéshozatali készségeket. Arra is tanítja a csapattagokat, hogy felelősséget vállaljanak döntéseikért és tetteikért.

 

  1. JAVÍTJA A VÁLLALATI KULTÚRÁT

 

Ha a csapatok együtt dolgoznak, az elősegíti a kreativitást és az innovációt a munkahelyen. Az alkalmazottak többet kommunikálnak és az együttműködés is gyakoribbá válik. Ez javítja teljesítményüket és hatékonyságukat, megoldja a konfliktusokat és a félreértéseket, és elfogadóbbá teszi az embereket egymással szemben. Ezáltal egyre többen kapnak elismerést, ami motiválja őket és másokat arra, hogy legközelebb többet érjenek el és jobban teljesítsenek. Ez javítja a vállalat általános eredményét és egyben elősegíti a pozitív és motiváló munkahelyi kultúrát.

Forrás: VantageCircle

 

Minden jog fenntartva - Adatkezelési nyilatkozat